16.01.2024.

18:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Kako razgovarati sa tinejdžerima? Mozak im spava dok vi dramite

Ako imate tinejdžera u kući, ne čudite se što vas ne sluša. Tim istraživača sa Univerziteta u Pitsburgu, sa Harvarda i Berklija naučno je utvrdio da oni "stave mozak na pauzu" kad god počnete da ih kritikujete.

Naučnici su istraživali moždanu aktivnost adolescenata i tokom testova puštali su im snimljene "lekcije" njihovih roditelja i skenerom pratili rad njihovog mozga.

Kod ispitanika, prosečne starosti 14 godina, primetili su iznenađujuće moždane reakcije: dok je zona negativnih emocija bila veoma živa, deo mozga koji pomaže u razumevanju sagovornika bio je u stanju mirovanja.

- Smanjenje moždane aktivnosti u zonama koje se tiču suočavanja sa situacijom moglo bi da objasni učestalost konflikata između roditelja i tinejdžera - ističu američki naučnici.

Gde je izlaz?

Komunikacija zaista najčešće izgleda konfliktno, zato što roditelj istrčava sa zahtevima, ponaša se prema detetu kao da ima četiri, pet godina, samo sipa uputstva i direkcije, što je sve naravno uvredljivo za decu, smatra psihoterapeut Tatjana Firevski Jovanović.

Informer

Suština je u bliskom odnosu sa decom

- Suština je u bliskom odnosu sa decom. Blizak odnos znači da dete može prvo da se obrati roditeljima, šta god da mu se desi u životu i koji god da ima problem, da zna da će roditelj da se potrudi da mu pomogne, a da neće kasnije to da mu nabija na nos. Dakle, mnogo više slušanja dece, pa onda postavljanja pitanja, a ne serviranje gotovih rešenja, zakona i zahteva, po principu to se radi samo ovako i nikako drugačije - kaže Firevski Jovanović.

Tinejdžer mora da nađe svoj put, to je modus vivendi, naglašava psihoterapeut..

- Nekad je i slušanje dovoljno, ne morate nikakav savet da dajete i uvek mu kažete: “ja verujem u tebe, ja imam poverenja u tebe, kaži mi sve šta je stvarno bilo, a onda ćemo to rešiti”, jer ne postoji situacija u životu koja ne može da se reši – poručuje Tatjana Firevski Jovanović.