31.01.2024.

12:00

Foto: facebook

Magazin

Sa 2 godine usvojena, u 20 saznala užasnu istinu o biološkim roditeljima! Iz straha od gena odlučila je da nikada nema decu

Ipak, u njenim 20-im godinama počelo je da je muči pitanje biološkog porekla, a Terens i Truda nisu znali gotovo ništa o tome. Samostalno se upustila u potragu, a ono što je saznala duboko ju je uznemirilo i potreslo.

- Imala sam idilično detinjstvo, neverovatne roditelje, dva starija brata i mlađu sestru. Usvojena sam 1961, kada sam imala dve i po godine, ali moji usvojitelji nisu imali nikakve informacije u vezi mog porekla. Znali su samo da je moja biološka majka bila neudata i da sam u dokumentima opisana kao devojčica "natprosečne inteligencije" - započela je Tereza svoju priču za britanski "The Sun".

Ova žena nije ni bila preterano zainteresovana za svoje poreklo i biološku porodicu, ali to se promenilo u njenim 20-im. Tada je dobila nećaka i bliskost koju je osetila kada ga je prvi put uzela u naručje, naterala ju je da poželi da i sama ima dete, ali i da sazna nešto više o ženi koja je nju rodila.

Tereza je ubrzo počela da ispituje detalje svog porekla, premda u tajnosti zbog straha da će to povrediti njene roditelje.

- Tražila sam od socijalne službe podatke o usvajanju. Sedam meseci kasnije sedela sam u njihovoj kancelariji, nervozno zureći u svoj dosije - kaže ona.

Informer

 

"Istina o biološkim roditeljima uništila mi je život"

Usledilo je šokantno i prilično neprijatno saznanje. U dokumentima je navedeno da je njena majka imala samo 16 godina kada ju je rodila, a otac još manje - svega 14. No, naredni red krio je još frapantniju istinu onu koja joj je doslovce u trenu promenila život.

Njen biološki otac bio je brat njene biološke majke! Njeni roditelji bili su brat i sestra. Rođena je kao rezultat incesta.

- Sedela sam potpuno šokirana i razmišljala kako to ne može da bude tačno. Ali bilo je napisano na tim stranicama, crno na belo. Pomislila sam da me zato niko nije ni želeo i preplavio me je talas mučnine. Odmah sam pomislila na mamu i tatu, one sa kojima sam odrasla. Da su znali kako sam začeta, nikada me ne bi usvojili - prisetila se ova 65-godišnjakinja mučne spoznaje.

Tereza se u tom trenutku zaklela da nikada nikome neće reći istinu o svom poreklu, a takođe je rešila da nikada neće postati majka.

- Kako bih uopšte mogla da prenesem ovu sramotu na svoju decu, ili čak da rizikujem činjenicu da mogu da naslede užasnu bolest. U tim sekundama nakon što sam prelistala papirologiju, svi moji snovi o majčinstvu bili su zauvek srušeni - priča ona.

Sastanak sa majkom, a onda  ponovna izdaja

Narednih meseci osećala je užasan bes i tugu u isto vreme, a ljutnja je prevashodno bila usmerena na njenu biološku majku. Bilo joj je neophodno da sazna odgovore na brojna pitanja, pa je preko socijalne službe 1985. godine dogovorila sastanak u četiri oka sa majkom.

- Kada je otvorila vrata svog stana, bila sam šokirana kada sam videla nekog ko liči na mene, prvi put u životu. U njenoj dnevnoj sobi videla sam nekog čoveka i odmah sam znala da je to njen brat - moj otac. Moj bes je odmah proključao i impulsivno sam reagovala. Kako su mogli ovo da urade? Da li su shvatili kakav je uticaj to imalo na mene i moj život? Sačekali su da završim, pa mi je mama mirno predložila da odem, zapišem sva svoja pitanja, pa da se posle toga ponovo sastanemo - priseća se.

Međutim, Tereza nikada nije dobila tu šansu. Kada se tri nedelje kasnije vratila, njena majka je nestala:

- Osećaj odbačenosti je bio ogroman. Moji roditelji me nisu želeli kada sam bila mala, a onda su me ponovo napustili kao odraslu osobu. Osećala sam se bezvredno i osramoćeno, i imala sam toliko pitanja na koje nisam dobila odgovor, a više nisam imala čak ni mogućnost da ih saznam.

- Decenijama sam u ogledalu videla samo stid i gađenje.

Informer

 

Narednih 15 godina ona je krila svoju tajnu i svoju bol od svih. prekidala je srećne veze bez objašnjenja jer nije partnerima da objasni zašto ne želi decu. Osećala je konstantni stid i samoprezir i nije joj polazilo da bude strpljiva, niti puna razumevanja prema drugima, iako je to očajnički želela. U 41. godini je "pukla", više nije mogla da drži sve u sebi i u razgovoru sa jednim prijateljem istina je doslovce isplivala iz nje.

- Sve sam mu ispričala. Gledala sam ga u lice i bila sam sigurna da ću videti gađenje. Ali na moje iznenađenje, bio je divan prema meni. Uveravao me je da niko neće promeniti mišljenje o meni zbog načina na koji sam rođena. Umesto užasa ponudio mi je saosećanje - ističe ova Britanka.

Ipak, Tereza je to od roditelja krila još neko vreme istinu im je saopštila neposredno pre svoje 50. godine.

- Srce im je bilo slomljeno, ali samo zato što sam toliko dugo taj teret nosila sama. Njihova ljubav prema meni je bila bezuslovna. Tata je umro u 92. godini 2011, a mama u 93. godini 2020. godine. Zahvalna sam što sam im rekla istinu i što sam mogla da vidim kako njihova ljubav preman meni samo raste - kaže.

Tereza tek danas, skoro četiri decenije od istine o svom poreklu, može otvoreno da govori o tajni koja ju je namučila i nanela toliko boli. Priznaje da će zauvek biti tužna jer nije imala decu, ali bar zna da je zasužila da bude voljena.

- Decenijama sam se gledala u ogledalo i videla samo stid i gađenje prema sebi. Sada, sa 65 godina, vidim snažnu, srećnu ženu koja mi se osmehuje. Ja sam neko ko više ne krije tajne i znam da u svakom trenutku zaslužujem da budem voljena - zakjučila je.