01.04.2024.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Radite ovo redovno i cveće će duže da vam cveta! Mera koja se često zaboravlja

Većina jednogodišnjih, kao i pojedine višegodišnje biljke, produžavaju cvetanje tokom čitavog perioda vegetacije ukoliko im se redovno odstranjuju uveli cvetovi. Ova mera se često zaboravlja, a važno je da se primenjuje kako bi se, sa jedne strane održao izgled same biljke a sa druge, kako bi se poboljšala njena kondicija.

Zašto bi trebalo ukljanjati uvele cvetove   

Kako biljci počnu da opadaju latice istovremeno započinje proces stvaranja semena, te se sva energija biljke usmerava na razvoj semena umesto na rast cvetova. Učestalo uklanjanje uvelih cvetova, upravo može da preokrene ove prirodne procese u biljci, te će ona biti prinuđena da deo energije nastavi da kanališe ka razvoju cvetova, što će rezultirati zdravijim izgledom biljke i kontinuiranim cvetanjem.

Informer

Za zdraviji izgled biljke

Iako velikom broju baštovana ovaj postupak može delovati kao dosadan zadatak kojem se ne nazire kraj, efekat koji se njime postiže, a to je višestruko cvetanje u bašti, može ovaj napor učiniti dovoljno vrednim truda.

Neke od biljaka koje ovaj trud nagrađuju drugim cvetanjem, koje po pravilu duže traje od prvog su: neven, kadifica, petunija, lepa kata, devojačko srce, plamenac, žarvonjak, vučika, žalfija, salvija, veronika, hajdučka trava, ehinacea, piše gardeningknowhow.com.

Kako odstraniti uvele cvetove sa biljke

Ovaj postupak je veoma jednostavan budući da je potrebno samo zakinuti ili odseći peteljku uvelog cveta koja se nalazi iznad zdravog sloja listova.

Postupak je potrebno ponoviti sa svim uvelim cvetovima biljke.

Informer

Odstranite nekoliko santimetara s vrha biljke

Ponekad je lakše primeniti postupak orezivanja i odstraniti nekoliko santimetara vrha biljke koliko je dovoljno da se uklone svi uveli cvetovi. Tom prilikom bi trebalo proveriti da se među uvelim cvetovima ne krije i poneki novi pupoljak, te ukoliko je to slučaj, pupoljak bi trebalo zaobići tako što bi se izrezala peteljka iznad njega.

Ukoliko počnete da praktikujete ovu meru učestalo i što ranije tokom sezone, zadatak će postajati sve lakši.