01.06.2024.

22:02

Foto: privatna arhiva

Magazin

Ako imate ovo cveće hitno ga sklonite sa sunca! Poznati baštovan otkrio koje vrste su pogodne za hlad i kako ih zalivati (FOTO)

Određene vrste cveća  kao što su engleske muškatle, lepi Jova, minđušice, begonije, mini hortenzije nikako ne trpe dug broj sunčanih sati, a ukoliko imate sunčane balkone odmah ih sklonite u hlad, savetuje naš sagovornik Dejan.  

Stručnjak za cveće i veliki ljubitelj bilja otkriva za naš portal kako pravilno negovati i održavati biljke koje više vole hlad ili delimičnu senku budući da su letnje temperature već stigle u Srbiju. 

Informer

privatna arhiva

Dejan ističe da su biljke koje više vole hlad, a skoro uopšte ne podnose sunce, mnogo lakše za održavanje i da je najvažnije da one ne zahtevaju obilno zalivanje.  

Bez obzira što su sakrivene od sunca, ove vrste cveća napreduju dobro, a uvek se možete odlučiti za prelepe koprivice, koralne zvončiće, Astible, jezernjače ili begonije. 

Begonija

Ova biljka ima sjajne, atraktivne listove i cvetove koji mogu biti beli, ružičasti, crveni ili narandžasti. Begonije preferiraju umerenu količinu svetlosti i najbolje uspevaju kada je tlo vlažno, ali ne previše natopljeno.

Informer

 

Fuksije (minđušice)

Fuksija ili minđušica ima više od stotinu vrsta, a spada u biljke koje odlično napreduju u potpunoj senci. 

Ona cveta tokom cele sezone, odličan je izbor za viseće saksije, obožava višu vlažnost vazduha, zbog čega je važno redovno orošavati listove. Đubrenje za nju je posebno važno.

Informer

 

Mini hortenzija

Još jedna vrsta koja voli hlad i polusenku. Cveta od ranog leta do kasne jeseni. Ako je zemljište alkalno ili kiselo promeniće boju cveta.

Važno je redovno zalivanje kao i orezivanje kako bi formirala gusta i ravnomerna krošnja. 

Informer

 

Kada je u pitanju održavanje biljaka Dejan je rekao da je to kompleksna stvar, ali da svakom uđe u rutinu. 

- Već sam naglasio vrlo kompleksna stvar je preneti deo prirode na mali prostor, ali kada je jednom uspostavite to prelazi u rutinu kao briga za zelene kućne ljubimce...dobijate nešto vaše, cvetno, mirišljivo i svakodnevno uživanje u skladu i lepoti vaše terase - rekao je.