14.06.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Uredan stan za bolju produktivnost! 8 saveta kako da najlakše organizujete svoj prostor

Organizacija prostora može značajno da doprinese osećaju mira i produktivnosti. Evo nekoliko koraka i saveta kako organizovati prostor tako da uvek bude uredan.

Čišćenje prostora

Prvo, temeljno očistite svoj prostor. Ovo uključuje brisanje prašine, usisavanje i dezinfekciju površina. Čist prostor je osnova za dalju organizaciju.

Informer

Izbacite viškove

Izbacite sve što ne koristite ili ne trebate. Ako niste koristili neki predmet u poslednjih šest meseci, razmislite o tome da ga darujete ili bacite. Manje predmeta znači manje nereda, a i pospremanja.

Kategorizacija stvari

Organizujte stvari po kategorijama. Na primer, knjige idu na police, dokumenti u fioke, a odeća u ormare. Koristite kutije i kontejnere za čuvanje manjih predmeta.

Prostor prema potrebama

Prilagodite prostor prema svojim potrebama. Ako puno radite za stolom, osigurajte da imate dovoljno radne površine i dobar sistem za organizaciju papira i kancelarijskog materijala.

Nešto ubacite, nešto izbacite

Svaki put kad donesete novi predmet u svoj prostor, rešite se nekog starog. Ovo pravilo pomaže u sprečavanju skupljanja viška stvari.

Informer

Označavanje za urednost

Koristite etikete kako biste označili kutije, fioke i fascikle. Na taj način ćete uvek znati gde se šta nalazi i lakše ćete održavati red.

Viseće police

Iskoristite vertikalni prostor postavljanjem polica ili visećih ormarića. To može da vam pomogne u oslobađanju površina i održavanju stvari urednima.

Informer

Višenamenski nameštaj

Nameštaj koji ima više funkcija, poput kreveta sa fiokama ili stolova s ugrađenim policama, može pomoći u maksimiziranju prostora.

Minimalizam je spas

Razmislite o minimalizmu kao životnom stilu. Manje stvari znači manje nereda i jednostavnije održavanje. Ionako živimo u društvu opterećenom stvarima, dobro je osloboditi se iz tih "okova" barem kod kuće.

Organizacija prostora zahteva planiranje i disciplinu, ali vredno je truda. Uredan prostor može da poboljša produktivnost, smanji stres i stvori ugodnije okruženje.