Autor: Informer.rs

10.07.2024.

10:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Evo kako da vam cveće ne uvene dok ste na odmoru! Uz dva trika nećete brinuti - "Same" se zalivaju!

Sada je već uveliko vreme odmora i svi će biti van kuće na nekoliko dana, ako ne i više. Ako ste ljubitelji cveća, ono što sigurno ne želite jeste da vaše biljke uvenu dok ste van kuće.

Za one ljude koji nemaju kome da ostave ključe ispod otirača ili u saksiji, rešenje, naravno, postoji, jer uvek možete da preduzmete nekoliko stvari kako vas po povratku kući ne bi zateklo uvelo cveće. 

Trik broj 1

Napunite kadu s nekoliko centimetara vode i stavite peškir na dno kako biste je zaštitili od ogrebotina. U kadu postavite saksije s biljkama. Na ovaj način, vaše biljke će ostati hidrirane do sedam dana.

Informer

Trik broj 2

Za ovaj metod zalivanja potrebno vam je posuda s vodom, idealno balon od pet-šest litara. Postavite takvu flašu punu vode ispred saksija sa cvećem, ali je stavite na sto ili stolicu tako da bude iznad nivoa zemlje u saksiji.

U flašu sa vodom ubacite kanap ili pamučnu traku, a kraj trake smestite desetak centimetara u zemlju. Voda će kapilarnim putem navlažiti traku, a kako se zemlja u saksiji suši, voda će se istim principom prenositi u nju.

Biljke koje se nalaze na balkonu unesite unutra kako biste ih zaštitili od visokih temperatura. Stručnjaci preporučuju da saksije poređate po trpezarijskom stolu i primenite jedan od navedenih metoda zalivanja. Pre polaska na letovanje, očistite sve biljke kako biste izbegli rizik od infekcija i obilno ih zalijte neposredno pre puta.

Takođe, imajte na umu da prilikom odlaska na put ne spuštate roletne i ne zamračujete potpuno prostoriju, jer biljke tako neće moći da prežive.