Autor: Informer.rs

19.07.2024.

09:00

Foto: Foto: Shutterstock

Magazin

Ako spavate sa klimom i ventilatorom - Jedno morate znati! Postoje pravila koja niko ne poštuje!

Tokom vrućih dana i noći koristimo različite metode kako bismo se osvežili. Najčešće se oslanjamo na ventilatore ili klima uređaje.

Međutim, ako ne pratimo određena pravila, možemo sebi naškoditi. Visoke temperature uzrokuju značajno zagrevanje prostorija u kojima boravimo, a to ne može da se reši preko noći. Što je toplije u spavaćoj sobi, teže je zaspati. Zbog toga često uključujemo ventilator ili klima uređaj. Da li je ovo bezbedno?

Informer

Klima uređaji mogu biti korisni tokom celog dana, noći ili u vozilima, ali samo ako ih pravilno koristimo.

Razlika između spoljašnje temperature i temperature koju postavljamo na klimi treba da bude oko 6 stepeni Celzijusa. Ako je razlika veća, možemo se izložiti termičkom šoku. Ako je temperatura pravilno podešena, klimatizacija čak i noću ne predstavlja opasnost za zdravlje.

Takođe, drugi uređaji za hlađenje prostora nisu nužno štetni ako se koriste pravilno. Ključno je da ih ne postavljate direktno na sebe i na maksimalnoj snazi. Ventilator treba da hladi celu prostoriju kako bi se smanjio rizik od neželjenih efekata.

Takođe, kod upotrebe klima uređaja i ventilatora važno je obratiti pažnju na vlažnost vazduha. Ovi sistemi za hlađenje često smanjuju vlažnost i povećavaju suvoću vazduha, što može oslabiti sluzokožu. Ako koristite klima uređaj za spavanje, preporučuje se upotreba ovlaživača vazduha i konzumiranje dovoljno vode.