Autor: Informer.rs

18.07.2024.

14:00

Foto: Shutterstock

Magazin

9 stvari nikako ne bacajte u WC šolju! Mogu da izazovu nesreću ali i ogromne troškove!

Prema feng šuiju, bacanje određenih predmeta u toalet može doneti probleme i blokade u vašem životu. Međutim, zdrav razum i praktični razlozi ukazuju na mnogo konkretnije posledice: troškove za vodoinstalatera i ekološke probleme.

Začepljen toalet je jedan od najneprijatnijih kućnih problema koji može zadesiti svaku porodicu. Ovo je 9 predmeta koje nikada ne bi trebalo da bacite u toalet, jer mogu prouzrokovati ozbiljne štete kanalizacionom sistemu i životnoj sredini.

1. Pilule i lekovi

Na prvi pogled može delovati da je ispiranje starih ili nepotrebnih lekova u toalet siguran način da se oslobodite istih. Međutim, hemikalije iz lekova završavaju u kanalizacionom sistemu i na kraju mogu dospeti u vodovod za piće. Ove supstance su potencijalno opasne za žive organizme i mogu ugroziti ljudsko zdravlje.

2. Opušci

Filteri cigareta se teško raspadaju i mogu ostati u prirodi decenijama. Osim toga, cigarete sadrže toksične hemikalije koje, kada dospeju u vodu, negativno utiču na floru i faunu.

3. Flasteri

Većina flastera sadrži plastične elemente koji se ne razgrađuju biološki. Čak i obloge od gaze mogu da se zaglave u cevima, stvarajući prepreke za protok vode.

Informer

4. Konac za zube

Zubni konac se lako može zapetljati i formirati grudvu koja otežava ispuštanje vode. Taloženje konca može izazvati ozbiljna začepljenja koja zahtevaju intervenciju vodoinstalatera.

5. Mačji posip

Mačji pesak bubri u vodi, formirajući guste formacije koje mogu potpuno začepiti cevi.

6. Masti i ulja

Masti i ulja se hlade i stvrdnjavaju u cevima, formirajući debeo sloj koji može potpuno blokirati protok vode i izazvati neprijatne mirise.

7. Proizvodi za žensku higijenu

Tamponi i ulošci upijaju velike količine vlage i mogu lako začepiti odvodne cevi. Ovi proizvodi su praktično nerazgradivi, što dodatno pogoršava problem.

8. Kosa

Kosa se lako zaglavi u odvodu, na njoj se talože masnoće i druge naslage, stvarajući gustu grudvu koja blokira cev.

9. Kondomi

Kondomi napravljeni od lateksa se ne razgrađuju u vodi. Oni mogu blokirati cevi, izazivajući složene blokade.