30.07.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo je najprljavija stvar u kući! Retko ga čistimo, a ima više bakterija nego WC šolja

U želji da živimo što zdravije, većina nas se trudi da svoje domove i druge prostore u kojima boravimo održavamo čistim. Ali, postoji jedan predmat koji nemamo naviku da održavamo stalno čistim, a kako kaže struka leglo je bakterija. 

Radi se o telefonu. Zvuči neverovatno, ali istraživanja su pokazala da su mobilni telefoni ili zajednički fiksni telefoni u kući i kancelariji često leglo bakterija, sa šokantnih 25.127 bakterija po kvadratnom inču što je 127 više nego na WC šolji.

Informer

 

Gurui čišćenja iz Digital PR Agencije ističu da ljudi često zanemaruju da dezinfikuju svoje telefone, iako je to relativno lak način da smanje izloženost bakterijama koje su opasne po naše zdravlje.

- Svakodnevno koristite dezinfekcione maramice za čišćenje ovih uređaja, posebno slušalica i mikrofona. Ako vaše slušalice imaju sunđeraste delove, razmislite o kupovini rezervnih delova da biste ih zamenili svakih nekoliko nedelja - savetuju stručnjaci.

Sunđerasti delovi se mogu čistiti toplom vodom i vodonik-peroksidom, ali izbegavajte deterdžente jer ih je teško potpuno isprati iz sunđera.

Informer

 

Ali telefoni nisu jedini predmeti koje svakodnevno koristimo i koji su puni bakterija, tastatura, miš i ekrani računara takođe su identifikovani kao žarišta za bakterije.

Obrišite ih dezinfekcionim maramicama ili krpom naprskanom blagim rastvorom za čišćenje na kraju svakog dana da biste smanjili rizik od bolesti. Takođe, ne zaboravite da operete ruke nakon upotrebe ovih predmeta, posebno ako se, na primer, nakon korišćenja mobilnog telefona ili računara spremate za ručak.