Autor: Informer.rs

06.08.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Domaćice misle da štede, a tako troše najviše struje! Pranje odeće na ovoj temperaturi vuče dvostruko više novca!

Mašina za veš je jedan od ključnih aparata u domaćinstvu, neophodna za svakodnevno funkcionisanje. S obzirom na njenu učestalost korišćenja, važno je znati koliko energije troši mesečno. Većina ljudi pere beli veš na 90 stepeni, dok šareni veš pere na 60 stepeni, a osetljivi na 40 stepeni.

Informer

 

Dugo se verovalo da veće temperature znače i veću potrošnju struje, zbog čega su mnogi izbegavali iskuvavanje osim u periodima kada je struja jeftinija. Međutim, istraživanje Univerziteta Njukasl otkrilo je da program za osetljivo pranje može trošiti najviše vode i energije. Ovo istraživanje je takođe pokazalo da se tokom osetljivog pranja oslobađa značajna količina mikrovlakana iz poliesterskih tkanina, što dodatno povećava potrošnju resursa.

Stručnjaci preporučuju korišćenje odgovarajućih temperatura pranja kako bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu. Na primer, mešani veš od pamuka, poliestera, džinsa i lana najbolje je prati na 40 stepeni. Pranje na ovoj temperaturi troši dvostruko više energije nego pranje na 30 stepeni, ali razlika od 10 stepeni može značajno smanjiti ukupnu potrošnju energije. Za peškire i posteljinu preporučuje se pranje na 60 stepeni kako bi se optimizovala potrošnja struje i vode.

Pranje na 90 stepeni je rezervisano za izrazito zaprljan beli veš ili bebinu odeću koja zahteva temeljno čišćenje, dok je za većinu ostalih slučajeva pranje na 60 stepeni sasvim dovoljno.