Autor: Informer.rs

09.08.2024.

22:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Evo kako se pravilno pere kupaći kostim! Jedna stvar je ključna

Kupaći kostimi mogu da izgube svoju boju i formu, ako se ne održavaju pravilno. 

Informer

 

Važno je uvek isprati kostim

Elastičnost materijala od kog su kupaći kostimi može da se smanji usled delovanja hlora iz bazena, morske soli i kreme za sunčanje. 

Svi ovi faktori mogu da uzrokuju promenu boje tkanine. Isto tako, hemikalije i soli koje se nakupljaju u kupaćim kostimima mogu izazvati iritaciju kože, posebno kod osoba sa osetljivom kožom.

Temeljno ispiranje kostima nakon svake upotrebe uklanja ove potencijalne iritante, osiguravajući da vaša koža ostane zdrava.

Nakon plivanja u bazenu ili moru, isperite kupaći kostim hladnom vodom da biste uklonili hlor i so.  Izbegavajte da koristite izbeljivače i omekšivače jer mogu oštetiti materijal. Izbegavajte ceđenje i sušenje na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Umesto toga, nežno iscedite višak vode i stavite kupaći kostim na peškir da se osuši na vazduhu. Zato je dobro da se istuširate na plaži ili nakon izlaska iz bazena, jer pomaže i kupaćem kostimu, a ne samo koži.

Informer

 

Preporučuje se pranje u hladnoj vodi

Nepravilno pranje ili korišćenje mašine za pranje veša može oštetiti elastičnost kupaćeg kostima.

Umesto toga, preporučuje se ručno pranje u hladnoj vodi i korišćenje blagih deterdženata.  

Ovo će sačuvati strukturu i fleksibilnost tkanine, omogućavajući kostimu da se vrati u prvobitni oblik nakon svakog nošenja.

Pošto kupaći kostimi često ostaju mokri tokom dužeg vremenskog perioda, mogu razviti neprijatan miris. Redovno pranje i sušenje na vazduhu sprečavaju pojavu bakterija i buđi na kostimu.