Autor: Informer.rs

18.08.2024.

19:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Orhideje stradaju od "sunčanja"! Evo kako da negujete nežno cveće da bi opstalo tokom vrelih dana

Svetlost

Za orhideje je poznato da vole svetlost i sunce. Obično ih tokom godine većina drži uz prozor, ali letnje sunce može da ih uništi. I orhideje mogu da dobiju "opekotine", a to se vidi po drugačijoj boji cveta i listova. Cvetovi i listovi blede, venu, a koren počinje da se suši.

Zato držite saksije s orhidejama dalje od jakog sunca, ali ipak na dovoljno osvetljenom mestu. Iskoristite mobilne police koje ćete postaviti u blizini prozora i na njima do jeseni čuvajte orhideje.

Vlažnost vazduha

Zbog visokih letnjih temperatura isušen je i vazduh. Najbolji način da orhidejama obezbedite dovoljno vlažnosti jeste pomoću prskalice s vodom. Svako jutro obilno poprskajte svaki cvet svežom vodom.

Informer

Ukoliko primetite da su orhideje zaražene ili su ih napale bubice, obrišite ih pamučnom krpicom umočenom u izopropanol, savetuju cvećari.

Zaraženu biljku odvojte od ostalih kako bubice ne bi prešle na one zdrave.

Zalivanje

Orhideje vole lako propustljivu zemlju, najbolje uspevaju na plodnom humusnom tlu.
Idealno bi bilo da postavite biljku u blizini prozora koji gleda ka istoku, ali ukoliko to nije moguće, važno je samo da je ne premeštate previše često. I korenju je potrebna svetlost, zato je umesto keramičkih saksija bolje koristiti plastične, providne posude.

Orhideju ne treba previše često zalivati, dovoljno je na 8 do 12 dana, jer biljka nikada ne treba da "pliva" u vodi.