26.08.2024.

06:20

Foto: Pixabay

Magazin

Evo kako da predškolca pripremite za polazak u prvi razred! 3 pravila olakšaće svima veliku životnu promenu

Da polazak u prvi razred ne bi bio stresan budućim školarcima a ni roditeljima, pogledajte kako treba da pripremite svoje dete za taj važan dan. Tri pravila olakšaće i roditeljima i deci početak nove životne avanture.

1. Pozitivna slika o školi

Prvi dan u školu često zna da bude stresan za dete. Ta napetost se povećava ako je roditelj imao negativno iskustvo u vezi sa polaskom u školu. Recite detetu da je to samo jedan korak ka obrazovanju. Pričajte mu da je to važno, jer kada poraste, moći će da se bavi stvarima koje voli. Osnovna škola je samo jedna lestvica ka ostvarenju tog cilja.

Informer

 

2. Pripremite dete na odvajanje od kuće

Objasnite detetu da polazak u prvi razred podrazumeva odsustvo od kuće i da će određeni period dana provoditi u školi sa učiteljima i drugarima. Na vreme mu objasnite da roditelji, bake i deke neće biti "dostupni" za njega dok pohađa nastavu. Ali mu obećajte da će posle povratka iz škole moći da izađe na igralište da se igra sa decom iz komšiluka.

3. Predočite mu obaveze

Recite detetu da je polazak u školu jedna vrsta obaveza. Kao što roditelji odlaze na posao, tako i ono treba da ide na nastavu. Objasnite mu da čas traje 45 minuta i da za to vreme treba da bude skoncentrisano i da sluša šta učiteljica predaje.

- Dete treba da zna da postoje određena pravila ponašanja i da škola nije kuća. Objasnite mu da će se u početku upoznavati sa drugarima iz odeljenja i predmetima, da će više vremena provoditi u igri, nego u učenju, ali kako vreme bude prolazilo, počeće ozbiljno da uče - savetuju stručnjaci.