Autor: Informer.rs

31.08.2024.

10:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Uspavajte bebu za samo 13 minuta! Trik koji treba da isprobaju svi roditelji

Dete treba priljubiti uz telo i nositi ga pet minuta ujednačenim tempom bez naglih pokreta, napisali su naučnici u časopisu "Kjurent bajolodži". Kada dete zaspi, roditelj i dalje treba da ga drži u naručju i tako sedi još pet do osam minuta pre nego što ga smesti u krevet.

- Mnogi roditelji pate zato što im beba noću plače. To je, posebno za neiskusne roditelje, veliki problem koji može znatno podići nivo roditeljskog stresa i u retkim slučajevima čak dovede do zlostavljanja deteta - rekla je jedna od autorki studije Kumi Kuroda sa naučnog Instituta Riken u Japanu.

Informer

Ona i njene kolege pratili su kako deca reaguju u četiri situacije: dok ih majke drže u naručju istovremeno se krećući, dok ih drže u naručju u sedećem položaju, dok leže u dečjem krevetu i u situaciji kada ih nežno ljuljaju.

Njihovo ponašanje snimale su kamere, a uređaji za EKG merili su im otkucaje srca.

Uplakana deca smirila su se već posle 30 sekundi nošenja, a polovina je zaspala. Ali ako bi ih majke odmah spustile u krevetac, trećina beba bi se probudila u roku od 20 sekundi. To se dešavalo mnogo ređe kad su ih majke posle uspavljivanja držale u naručju još nekoliko minuta.