Autor: Informer.rs

14.09.2024.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

3 starinska trika za čišćenje zagorelog mleka! Bez mučenja -Nema struganja i ribanja!

Čišćenje zagorelog mleka sa posuđa može delovati kao težak zadatak, ali uz prave trikove, moguće je rešiti problem bez oštećivanja posuđa. Ključ je u korišćenju jednostavnih, a efikasnih metoda koje su godinama isprobavale iskusne domaćice.

Krompir metoda

Ogulite krompir i isecite ga na tanke kriške ili narendajte. Stavite ga u posudu u kojoj se zagorelo mleko. Zatim nalijte vodu dovoljno da prekrije dno posude i krompir. Stavite na šporet, pustite da se voda zakuva, i kuvajte na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Nakon toga, isključite šporet, ostavite da se malo ohladi, pa ispraznite posudu. Očistite mekim sunđerom – zagoreli ostaci mleka će lako otpasti.

Informer

 

Soda bikarbona i voda

U posudu sa zagorelim mlekom sipajte toplu vodu, zatim dodajte 2-3 kašike sode bikarbone. Ostavite da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći. Nakon toga, lagano trljajte posudu mekšom stranom sunđera. Ostaci mleka će se bez napora ukloniti.

Vrela voda i deterdžent

Napunite posudu vodom tako da pokrije zagorele delove, dodajte malo deterdženta za suđe i zagrejte na laganoj vatri dok voda ne počne da ključa. Zatim isključite šporet i sačekajte da se voda dovoljno ohladi da možete da je dodirnete. Zagoreli slojevi mleka će se početi odvajati, omogućavajući lako čišćenje.

Bez potrebe za grubim struganjem, ove metode čine čišćenje efikasnim i jednostavnim!