Autor: Informer.rs

16.09.2024.

09:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo voće ima ukus čokoladnog pudinga! Preukusan plod je prava poslastica - ljudi ne veruju kada ga probaju (FOTO)

Neobična biljka poreklom je iz Centralne Amerike. Najviše je ima u Meksiku i Gvatemali.

Crna sapota je poznata po tome što njen ukus podseća na čokoladni puding - i izgledom i ukusom.

Informer

crna sapota

Plod ove biljke koja raste na drvetu podseća na zeleni paradajz., ali kada potpuno sazri, unutrašnjost postaje tamna, skoro crna, sa kremastom teksturom.

Ovaj plod nije sladak pre sazrevanja – u sirovom stanju ima gorak ukus, ali kada dostigne punu zrelost, njegova kremasta unutrašnjost dobija prijatnu, blagu slatkoću koja podseća na ukus čokoladnog pudinga.

Informer

crna sapota

Osim neodoljivog ukusa, crna sapota se izdvaja i po svojim nutritivnim vrednostima. 

Ovo voće je bogato vitaminom C – jedna porcija sadrži i do četiri puta više vitamina C nego pomorandža. Takođe, sadrži malo masti i kalorija, što ga čini idealnim za one koji žele zdrav desert. Pored toga, sadrži vlakna, kalcijum i gvožđe, što doprinosi zdravlju probave i jačanju imuniteta, prenosi Specialty Produce.

Informer

Crna sapota je odlična zamena za čokoladu u veganskim receptima.

Može da se koristi u raznim poslasticama poput pudinga, sladoleda, smutija, pa čak i u kolačima, jer njen prirodni ukus eliminiše potrebu za dodatnim zaslađivačima.

Informer

Iako je crna sapota uglavnom rasprostranjena u tropskim krajevima, uspešno se može uzgajati i u klimatski pogodnim područjima sa blagim zimama. Sve češće se nalazi i na tržištima širom sveta, pa i u Evropi.