Autor: Informer.rs

26.09.2024.

08:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Biljka koju svaka žena treba da ima u kući! Donosi ogromnu sreću i uspeh, ali postoji jedno pravilo!

Lizijantus, poznat i kao eustoma, lažna ruža ili teksaško zvonce, izuzetno je popularan izbor za svadbene bukete i poklone za žene svih uzrasta.

Ovaj cvet može se gajiti u zatvorenom prostoru kao sobna biljka ili u vrtu, posebno u toplijim klimama. Iako je višegodišnja biljka, često se tretira kao jednogodišnja i odstranjuje nakon cvatnje. U vazi, lizijantus može izdržati do dve nedelje uz redovno menjanje vode.

Razmnožavanje i sadnja

Lizijantus se najčešće razmnožava reznicama u jesen. Ako se uzgaja iz semena, biljci je potrebno 22 do 24 dana za razvoj. Preporučuje se nabavka sadnica sa pupoljcima i sadnja nakon što prođe opasnost od mrazeva. U toplijim područjima, sadnja može početi već u martu. Lizijantus najbolje uspeva na sunčanim mestima sa popodnevnom senkom. Sadnice treba postavljati na razmaku od 15 do 20 centimetara kako bi stabljike mogle da se oslanjaju jedna na drugu. Male saksije nisu pogodne jer korenje može da se zapetlja, što ometa rast biljke.

Informer

 

Zemljište treba biti neutralno do alkalno, sa dobrom drenažom i stalno vlažno, ali ne previše mokro, kako bi se izbegla pojava gljivica i truljenja. Redovno, ali umereno zalivanje je ključno za uspešan rast.

Prihranjivanje i održavanje

Za postizanje jakog rasta i velikih cvetova, lizijantus se prihranjuje svake dve do tri sedmice tokom perioda intenzivnog rasta. Preporučuje se đubrivo bogato kalijumom u odnosu na azot. Tokom zime, biljka treba da se drži na hladnijem mestu, oko 10 stepeni, uz minimalno zalivanje.

Formiranje biljke

Da bi se podstaklo grananje i formiranje lepog grma, lizijantus se pincira, odnosno otkidaju se vrhovi. Rascvetali vrhovi mogu postati teški, pa ih je preporučljivo vezivati uz nevidljive prstenove ili dekorativne potpornje.

Estetika i simbolika

Lizijantus je poznat po svojim delikatnim laticama koje podsećaju na pupoljke ruže i dolazi u bojama od bele do roze. Ovaj cvet je dugo bio simbol iskrenih i dubokih romantičnih želja kod žena, dok danas predstavlja simbol harizme, sreće i uspeha u domu.

Uzgajanje lizijantusa može biti izazovno, ali uz pravilne uslove i negu, ovaj prelepi cvet može postati zvezda vašeg vrta ili terase, pružajući dugotrajnu lepotu i eleganciju.