Autor: Informer.rs

13.10.2024.

14:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Biljka koja unosi zdravlje u kuću! Prelepo izgleda i pročišćava vazduh

Zeleni ljiljan ima jednostavnu lepotu i brojna korisna svojstva. Poreklo ove biljke je iz  tropskih i suptropskih regiona Afrike.

Jedna od njenih najupečatljivijih karakteristika su dugi, tanki listovi koji se graciozno savijaju preko ivice saksije. Ima specifičnu šuplju stabljiku, dok se tokom leta  pojavljuju mali beli cvetovi na dugim stabljikama.

Informer

 

Ova biljka je izuzetno prilagodljiva i može da raste u različitim uslovima, što je čini savršenim izborom za unutrašnje prostore.

Jedna od najvažnijih prednosti zelenog ljiljana je njegova sposobnost prečišćavanja vazduha. Istraživanja su pokazala da ova biljka može efikasno da uklanja štetne zagađivače iz vazduha, kao što su formaldehid, benzol i ugljen monoksid.

Ovo je posebno važno u urbanim sredinama, gde su nivoi zagađenja često veliki. Postavljanjem zelenog ljiljana u svoj dom, ne samo da ćete obogatiti prostor, već i poboljšati kvalitet vazduha, što doprinosi boljem zdravlju.

Informer

Zeleni ljiljan zahteva minimalnu negu. Sadi se u vlažno, ilovasto tlo sa dobrom drenažom.  Potrebno je redovno ga zalivati i držati u svetlom prostoru, koje nije direktno ozloženo suncu, prenosi the Spruce.