18.10.2024.

10:00

Foto: Printscreen/Tiktok/ drsermedmezher

Magazin

Ne nameštajte krevet ujutru kad ustanete! Doktor podelio savet - iznenadićete se kad čujete razlog (VIDEO)

Dr. Sermed Mezher, doktor opšte prakse iz Londona, koji može da se pohvali sa više od 200.000 TikTok pratilaca, pozvao ih je da zbog konkretnog razloga, koji je i naveo, ujutru odmah nakon ustajanja ne nameštaju krevet.

Lekar Sermed Mezher je snimak započeo pokazavši svoj nepospremljeni krevet uz savet da ujutru ostavite krevet u ovakvom stanju, jer će vam zdravlje biti zahvalno.

Pojasnio je da u krevetu nikada niste sami jer u njemu žive milioni grinja koje se preko noći hrane našim tkivom.

Zapravo, grinje su paraziti koji žive u ljudskom okruženju, na posteljini, tepisima i u kućnoj prašini. Jedu perut i ostale izumrle ćelije kože, kao i razne druge organske materije, piše Independent.

Krevet ne treba nameštati ujutru

Oduvek se zna da grinje uspevaju na vlazi, a ako krevet nameštate odmah ujutru nakon ustajanja grinjama pomaže da prežive i razmnože se kako je objasnio dr. Mezher. Dodao je da bi to moglo predstavljati problem za ljude koji su alergični, ali toga nisu svesni.

- Grinje mogu prouzrokovati nazalnu kongestiju ili neočekivan osip - nastavio je lekar, pre nego što je ponudio savet kako se toga rešiti.

- Ostavite krevet nenamešten 30 minuta do sat vremena nakon što ustanete jer ćete na taj način omogućiti da se vlaga osuši i da se broj grinja smanji. Zaštitne čeršave za dušeke i menjanje posteljine svake nedelje biće od velike pomoći u borbi protiv grinja - rekao je on.