Autor: Informer.rs

19.10.2024.

12:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Negujte svoje ruže tokom zime! Sačuvajte ih do proleća, najvažnije je da uradite jednu stvar

Zima može biti izazovno vreme za mnoge biljke, posebno za ruže, koje su poznate po svojoj lepoti i mirisu. Pravilna nega tokom hladnijih meseci može pomoći vašim ružama da prežive zimu i cvetaju u proleće.

Pre nego što dođe zima, važno je ruže pripremiti na pravi način, a to uključuje orezivanje. U jesen, nakon što cvetovi počnu da opadaju, skratite stabljike na otprilike 30-50 centimetara. Ovo će pomoći biljci da zadrži energiju i smanji rizik od oštećenja tokom zime.

Informer

Jedan od najvažnijih koraka u očuvanju ruža tokom zime je nanošenje sloja listova oko biljke. U područjima gde je zima hladnija, razmislite o dodatnoj zaštiti. Iako zima donosi pad temperature, važno je održavati tlo vlažnim. Proverite nivo vlage u zemljištu i po potrebi zalijte ruže, posebno tokom suvih zimskih dana.

Informer

Međutim, treba izbegavati sadnju usred zime, jer će zemlja najverovatnije biti zamrznuta. Zamrznuto tlo može onemogućiti biljkama da dobiju važne hranljive materije.

Kada zima konačno prođe, važno je nastaviti brigu o ružama. U proleće primenite odgovarajuće đubrivo kako biste osigurali zdravlje ruža i ostalih biljaka u vašem dvorištu.