28.10.2024.

13:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Nikada ne stavljajte krpu na vrata rerne! Ovu fatalnu grešku prave sve srpske domaćice

Iako može izgledati kao brz način sušenja peškira, ova praksa nosi rizike. Najveći problem je mogućnost rasta bakterija i klica. Kuhinjske krpe su tu da održavaju čistoću i spreče širenje bakterija, čime se smanjuje opasnost od trovanja hranom.

Stavljanje krpe na vrata šporeta može omesti ovu funkciju. Naime, vrata šporeta su često korišćena, a malo ljudi se seti da opere ruke pre nego što ih otvori. Tako se na njihovoj površini mogu zadržati razne bakterije koje se lako prenose na peškir. Korišćenje kontaminiranog peškira za brisanje posuđa ili ruku može dovesti do širenja bakterija po kuhinji.

Informer

 

Kako bi peškiri ostali čisti i sigurni, važno je pravilno ih održavati. Samo pranje ruku možda nije dovoljno da se uklone sve bakterije. Preporučuje se pranje peškira u veš mašini na temperaturi od najmanje 90°C. Dodavanje sode bikarbone tokom pranja može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja.

Iako se može činiti da je stavljanje peškira na vrata rerne bezopasno, to može izazvati ozbiljne higijenske probleme. Da biste održali kuhinju čistom i sigurnom, najbolje je izbegavati ovu praksu i redovno se brinuti o svojim kuhinjskim krpama.