18.02.2021.

09:54

Foto:

Magazin

Ako ste na telefon skinuli ovu aplikaciju, ODMAH JE IZBRIŠITE!

Prema pisanju Malwarebytesa, aplikacija Barcode Scanner izdavača Lavabird LTD nakon updejta bila je uzrok brojnim problemima korisnika.

Radi se o čitaču QR kodova i barkodova, kojim se služe brojni korisnici. Aplikacija je preuzeta više od 10 miliona puta, ali se nakon poslednjeg updejta pretvorila u zlonamernu aplikaciju.

Prvi problemi primećeni su u decembru prošle godine, kad su korisnici počeli da prijavljuju da im telefon sam otvara različite reklame u pretraživaču. Detaljnim istraživanjem otkriven je problem s aplikacijom Barcode Scanner, čiji je updejt doveo do toga da aplikacija gura zlonamerni kod, koji samoinicijativno otvara zlonamerne reklame u pretraživaču.

Kako piše Malwarebytes, ne radi se o slučaju agresivnog oglašavanja, nego se čini da je zlonamerni kod dodat tokom ažuriranja aplikacije i to tako da se oteža njegovo otkrivanje.

Aplikacija Barcode Scanner na kraju je uklonjena iz Gugl Pleja, ali to ne znači da je nestala i iz vašeg telefona. Ako je imate, moraćete da je ručno obrišete.