01.01.2022.

11:06

Foto: Printscreen You Tube Engineered Arts

Magazin

ROBOT POČEO DA PLAŠI LJUDE KOJI SU GA KREIRALI! Da li je ovo REALNO - pogledajte šta RADI (VIDEO)

Dok je prethodni video prikazao robota kako se budi iz dubokog sna, novi video prikazuje ga potpuno budnog, a u jednom trenutku se čak i jasno "uvredi" zbog upada u lični prostor.

Humanoidni robot prvo prati pokrete rukom, koje mu ispred lica pravi inženjerka, a zatim se namršti i s izrazom nezadovoljstva uhvati inženjerku za ruku i pomeri je od svoga lica. Time je robot pokazao jednu izrazito ljudsku osobinu, a to je reakcija na upad u lični prostor.

 - Ovo čak počinje da nas plaši - napisali su u opisu videa.

Ameca za oči ima kamere visoke rezolucije, kojima skenira svoju okolinu i reaguje u skladu s njom, a može da se osmehuje, rutinski trepće, drhti od šoka, češe se po nosu ili se čak takmiči u zurenju u oči s čovekom.

Robot za sada još ne može da hoda, a PDF datoteke na veb stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi Amecini pokreti trenutno ograničeni na gornji deo tela, iako kompanija planira da robot i prohoda u budućnosti.

 - Modularna arhitektura omogućuje buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale Amecine sposobnosti, a sve to bez potrebe za nabavkom potpuno novog robota -  navode u Engineered Artsu.

Iako se čini da je svesna, zbog svojih detaljnih izraza i pokreta, Ameca nije opremljena punom veštačkom inteligencijom. Umesto toga, robot se može smatrati platformom za druge kompanije za razvoj sopstvenog AI softvera.