20.07.2022.

18:02

Foto:

Magazin

TELEFON VAM JE UPAO U VODU? Postoji način da ga spasete!

Najgora stvar koja može da nam se dogodi sigurno je to da telefon padne u neku vodu, da ga pokvasite tako što prevrnete čašu sa njom ili uopšte da nekako tečnost do njega dopre. U trenutku ostajemo bez svog telefona, te najvažnijeg sredstva komunikacije. Ali nemojte očajavati, jer tu nije sve izgubljeno, moguće je sasvim da ga spasite, a mi imamo nekoliko saveta kako da to učinite.

Pošto upadne u vodu, potrudite se što pre da ga izvučete iz nje, kako biste preduhitrili veću štetu. Te malo otresite vodu sa njega.

Informer

Možete spasiti mobilni telefon

Uzmite suvu pamučnu krpu ili ubrus, te uklonite svu vodu koju možete sa telefona. Obrišite ga sasvim tako što ćete ga prvo uviti u krpu ili papir, kako biste onemogućili dalje prodiranje vode u unutrašnjost telefona. Odmah ugasite telefon, ukoliko se to već nije dogodilo.

Izvadite odmah svoju karticu, kako bi funkcionisala, jer ukoliko voda više dođe do nje nećete moći ništa drugo da radite nego da izvadite novu. Ali, iako ta mogućnost postoji, neko vreme ćete biti “van dometa”, pa je uklonite iz telefona i osušite suvom maramicom.

Rastavite telefon na delove, onoliko koliko može. Izvucite bateriju, te je prosušite krpom, razdvojite delove maske, baš sve ono što može da se ukloni sa njega, ali izvucite i sve one dodatne uređaje, kao što je memorijska kartica ili nešto drugo.

Ukoliko imate vakum uređaj ili znate nekoga ko ima pokušajte da i njim izvučete što više tečnosti koja se našla u telefonu. Naravno, vodite računa o udaljenosti uređaja od telefona kako se ne bi dogodilo da u sebe uvuče neki sitni deo telefona ili da u njemu nešto pokida zbog jačine izazvane blizinom.

Informer

Nemojte nikako koristiti fen za kosu. Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje se prave. Ovo će samo oterati kapljice vode ili neke druge tečnosti dalje kroz telefon, pa će uticati na to da se još više pokvari, a može da se dogodi i da istopi neki unutrašnji deo telefona što će ga onesposobiti da ikada proradi.

Nakon ovih koraka, ubacite telefon u kesu ili teglu sa pirinčem ili silikonskim kuglicama. Ovim ćete uspeti da izvučete najveću količinu tečnosti koja se našla u telefonu, ali će trebati bar 2 do 3 dana da telefon ostane u tome kako bi što više vode nestalo.

Nakon svega ovoga, telefon možete ostaviti na nekom sunčanom mestu, ali ne na Suncu koje je mnogo jako. Ono će učiniti da tečnost ispari, što će u stvari izvući najveći deo nje.

Informer

Na kraju, kada se prošli sve ove korake, ugašen telefon povežite sa punjačem. Ukoliko kreće da se puni, onda je sve u redu i možete da nastavite da ga koristite, a ako se ne puni, onda je verovatno potrebno da posetite neki servis kako bi oni probali nešto sa njim da urade, mada to nije obećavajuće.

BONUS VIDEO:

 
$bp("Brid_58327198", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1056840"});