20.04.2023.

09:25

Foto: Pixabay

Magazin

DOBITNIK ODBIO NAGRADU! Otkrio da je fotografiju napravio pomoću veštačke inteligencije! (VIDEO)

Fotografija nemačkog umetnika Borisa Eldagsena, pod nazivom Pseudomnezija: Električar, pobedila je u kreativnoj otvorenoj kategoriji na prošlonedeljnoj "Sony World Photography Award".

Rekao je da je iskoristio sliku da testira takmičenje i da stvori diskusiju o budućnosti fotografije.

Organizatori nagrade rekli su za "BBC News" da ih je Eldagsen obmanuo o obimu veštačke inteligencije koja će biti uključena.
U izjavi objavljenoj na njegovoj veb stranici, Eldagsen je priznao da je bio "bezobrazan majmun", zahvalivši se sudijama što su "odabrale moju sliku i učinile ovo istorijskim trenutkom", dok je ispitivao da li je neko od njih "znao ili sumnjao da je to AI- generisano".

- Slike i fotografije veštačke inteligencije ne bi trebalo da se takmiče jedni sa drugima u ovakvoj nagradi - nastavio je on. Oni su različiti entiteti. AI nije fotografija. Zato neću prihvatiti nagradu.

Slika o kojoj je reč prikazivala je upečatljiv crno-beli portret dve žene iz različitih generacija.

Ali kao što je Eldagsen istakao:

- Nešto u vezi ovoga nije u redu, zar ne? To je nešto, naravno, činjenica da to uopšte nije prava fotografija - već sintetički proizvedena slika.

Upotreba veštačke inteligencije u svemu, od pisanja pesama i eseja, do automobila bez vozača, četboks terapeuta i razvoja medicine, bila je naširoko raspravljana poslednjih meseci. Sada je njegova prikladnost i korisnost u vezi sa fotografijom došla u fokus.

Izložba pobednika i slika u užem izboru sa ovogodišnjih nagrada  "Sony World Photography Award" održava se u Somerset House u Londonu do 1. maja 2023.