18.10.2023.

09:55

Foto: Shutterstock

Magazin

X više nije besplatan! Pravila za nove korisnike već od danas stupaju na snagu

Ova odluka stupiće na snagu već danas za korisnike u Novom Zelandu i Filipinima, prema informacijama potvrđenim od strane kompanije.

Ova promena na platformi predstavlja jedan od najvažnijih koraka od kada je Ilon Mask preuzeo kompaniju pre skoro godinu dana. U izjavi koju je objavio tim za podršku X-a, detalji su potvrđeni i objašnjeni kao način da se suzbije prisustvo botova i spema na platformi, a ne kao način za sticanje profita.

Naplaćivanje godišnje naknade od jednog dolara primenjuje se samo na nove korisnike i ne važi za postojeće. Još uvek nije poznato da li će, ili kada će, plan biti proširen na korisnike u drugim zemljama. Program se razlikuje od X Premium, koji nudi dodatne funkcije kao što su "Poništi" i "Uredi" za objave, po ceni od 8 dolara mesečno.

Mask je tvitovao da se čitanje neće naplaćivati, ali da će godišnja naknada od jednog dolara biti naplaćivana za tvitovanje.

 - To je jedini način da se borimo protiv botova bez blokiranja pravih korisnika -  napisao je Mask.

S obzirom na buran period koji je kompanija prošla od kada ju je Mask preuzeo, uključujući otkaze koji su eliminisali 75 odsto zaposlenih i popuštanje u moderaciji sadržaja, neki korisnici izražavaju sumnju u odluku da predaju svoje finansijske informacije.

Linda Jakorino, koja je preuzela ulogu izvršne direktorke X-a u maju, izjavila je da je 90 odsto od prvih 100 oglašivača već povratilo poverenje u platformu. Međutim, ostaje da se vidi da li će Jakorino uspeti da obnovi oglasni biznis, s obzirom na Maskove impulsivne odluke koje bi mogle biti kontraproduktivne.