Autor: Informer.rs

15.12.2023.

08:10

Foto: Shutterstock

Magazin

Gugl Maps dobija novu funkciju, a evo šta poboljšava

 Kako bi ostvario upravo taj cilj, Gugl je najavio nove kontrole lokacije za Maps dizajnirane da vam pruže bolju kontrolu nad tim koji podaci se snimaju i gde.

Jedna od najznačajnijih promena koje se uvode je opcija da svoj Timeline sačuvate direktno na svom uređaju umesto u cloudu.

Ako već ne znate, Timeline (vremenska linija) je šifrovani zapis svih oblasti i atrakcija koje ste posetili. Morate da uključite istoriju lokacije — ona je podrazumevano isključena — da biste aktivirali Timeline.

Kao deo Gugl Maps ažuriranja, Location History će automatski izbrisati vaše podatke nakon tri meseca u odnosu na prethodnih 18 meseci. Međutim, možete izbrisati bilo koju informaciju kada god želite ili možete da isključite automatsko brisanje. Pored toga, možete da isključite Location History u bilo kom trenutku.

Informer

Gugl Maps će vam takođe omogućiti da kliknete na svoju plavu tačku na mapi i vidite podešavanja kao što su Location History i Timeline. Prečica vam omogućava da izmenite koliko se vaših informacija deli i čuva na Gugl Maps bez potrebe da ulazite u podešavanja.

Slično tome, Gugl Maps dodaju opciju za brisanje podataka specifičnih za lokaciju. Na primer, ako ste tražili restoran za tajni izlazak i želite da ga sačuvate u tajnosti, možete da izbrišete uputstva, pretrage, deljenja i još mnogo toga.

Ova funkcija i "blue dot" prečica će se pojaviti u narednim nedeljama na Androidu i iOS-u, ali će mogućnost da sačuvate svoj Timeline direktno na uređaju postati dostupna tokom sledeće godine.