Autor: Informer.rs

12.01.2024.

13:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Alarmantno! Sada mogu da vam hakuju Gugl nalog i bez lozinke

Generisanjem perzistentnih Gugl kolačića za autentifikaciju hakeri mogu dobiti „neprekidan pristup“ Gugl nalozima, čak i ako se lozinka kasnije resetuje. Hakerske grupe već eksperimentišu sa ovom metodom napada.

Još u oktobru 2023. godine, koristeći AI platformu za digitalne rizike, CloudSEK je primetio da je akter pretnji po imenu PRISMA na svom Telegram kanalu najavio moćan 0-day exploit koji omogućava generisanje perzistentnih Gugl kolačića.

Greška u generisanju kolačića

To znači da hakeri mogu da dobiju neovlašćeni pristup Gugl nalozima zahvaljujući grešci u procesu generisanja kolačića za autentifikaciju.

Kolačići su delovi informacija sačuvani na uređajima, koji se preuzimaju sa veb sajtova. Često se koriste da olakšaju prijavljivanje na naloge, ne zahtevajući od korisnika da unose svoje lozinke iznova i iznova.

Važna karakteristika rešenja do kog su došli hakeri je „perzistentnost sesije“, što znači da će sesija hakera koji koristi ciljni Gugl nalog i dalje ostati važeća čak i ako pravi vlasnik naloga promeni lozinku.

Takođe, ovaj 0-day exploit omogućava svakom napadaču koji ga koristi da „generiše važeće kolačiće u slučaju prekida sesije“, za šta CloudSEK kaže da poboljšava sposobnost napadača da "održi neovlašćeni pristup".

Informer

Gugl tek treba da ponudi sveobuhvatno rešenje za ovaj nedostatak, kaže CloudSEK.

Nažalost, hakeri su već ugradili eksploataciju u malver za krađu informacija kako bi provalili u Gugl naloge. Nakon što je eksploatacija objavljena sredinom novembra 2023. godine, ovaj exploit je "ugrađen u malver Lumma Infostealer", rekao je CloudSEK. Nakon toga, tim koji stoji iza Lumma Infostealera je ažurirao eksploataciju kako bi Googleovim sistemima za detekciju bilo još teže da ga uoče.

CloudSEK kaže da se eksploatacija sada „brzo“ proširila među raznim drugim hakerskim grupama, zbog čega je rizik za vlasnike Google naloga još veći. Grupe Rhadamanthys, Risepro, Meduza, Stealc Stealer i Eternity Stealer su navodno već uključile ovu tehniku u svoje malvere.

Šta učiniti ako je Gugl nalog kompromitovan?

Samo resetovanje lozinke ne može da pobedi ovu tehnika napada. CloudSEK preporučuje da se korisnici koji veruju da je njihov nalog možda hakovan, prvo odjave sa svih uređaja i iz veb pregledača. Tek nakon toga, može se koristiti resetovanje lozinke pri čemu nova lozinka mora biti dovoljno složena i jedinstvena, prenosi Informacija.rs