Autor: Informer.rs

26.01.2024.

10:57

Foto: Pixabay

Magazin

Ilon Mask ponovo šokira: Za 20 godina Zemljom će hodati milijardu humanoidnih robota

Mask je na mreži X, nekadašnji Twitter, istakao da se slaže sa predviđanjem Dejvida Holca, osnivača istraživačke laboratorije za veštačku inteligenciju (AI) Midjourney.

Mask je odgovorio:

"Verovatno tako nešto, pod uslovom da su temelji civilizacije stabilni".

Holc je u objavi prošle nedelje rekao da bi "trebalo da očekujemo milijardu humanoidnih robota na zemlji tokom 2040-ih i sto milijardi (uglavnom vanzemaljskih) robota širom Sunčevog sistema tokom 2060-ih".

Informer

Tesla, jedna od kompanija koju je Mask osnovao, razvila je prototip humanoidnog robota za kojeg milijarder verovatno smatra da doprinosi tome da čovečanstvo postigne pomenuto predviđanje za dve decenije.

Tesla Optimus, takođe poznat kao Tesla Bot, prvi put je najavljen u avgustu 2021. godine, kada je Mask rekao da kompanija planira da napravi prototip do sledeće godine. 

Za robota je tada rekao:

"Mislim da ima potencijal da vremenom bude značajniji od biznisa sa vozilima".

Mask je za Rojters rekao da, iako kreiranje humanoidnih robota nije "direktno u skladu sa ubrzavanjem održive energije", kao deo Teslinog sveobuhvatnog cilja, "mislim da se misija donekle proširuje sa pojavom Optimusa – čineći budućnost sjajnom", prenosi Bug.