Autor: Informer.rs

15.05.2024.

15:10

Foto: Shuterstock

Magazin

Nikako ne skidajte ove aplikacije - Kradu lozinke! Ljudi nisu svesni šta hakeri tada mogu da urade

Verovatno je mnogima ogroman strah da im šifre na telefonu završe u tuđim rukama. Iako smatramo da su aplikacije za skidanje sigurne, ipak moramo obratiti pažnju. 

Istraživači iz "SonicWall Capture" Labs su upozorili da malver koristi poznate ikone Android aplikacija da bi se korisnici namamili da instaliraju zlonamerne aplikacije.

Informer

Sumnjive aplikacije

Još se ne zna koja je to aplikacija , ali je jasno da može biti bilo koja jer kada bilo šta instalirate, odmah stiže zahtev od korisnika da im daju dozvolu zs usluge pristupačnosti i API administratora uređaja. 

Dobijanjem ovih dozvola omogućava lažnoj aplikaciji da preuzme kontrolu nad uređajima, što omogućava izvođenje niza radnji u rasponu od krađe podataka do instaliranja malvera a da žrtve to ne primete, prenosi "Informacija.rs".

Malver se posle instalacije povezuje sa serverom za komandu i kontrolu (C2) da bi dobio instrukcije, što mu omogućava pristup listama kontakata, SMS porukama, evidencijama poziva, listi instaliranih aplikacija, slanje SMS poruka, otvoranje phishing stranica u veb pretraživaču i uključivanje svetla kamere.

Phishing URL-ovi oponašaju stranice za prijavu za poznate sajtove kao što su Fejsbuk, Instagram, PayPal, Yahoo