Autor: Informer.rs

24.05.2024.

09:45

Foto: Shutterstock

Magazin

Majkrosoft predstavio novu AI funkciju! Kritike pljušte sa svih strana

Nova Recall funkcija, koju je kompanija Majkrosoft predstavila, koristi veštačku inteligenciju za kreiranje "fotografske memorije" aktivnosti korisnika na računaru, beležeći snimke ekrana svega što korisnik radi, bilo da pretražuje recepte, gleda video zapise ili koristi aplikacije.

Izvršni direktor Majkrosofta, Satja Nadela, izjavio je da ova funkcija omogućava "rekreiranje prošlih trenutaka", pružajući korisnicima mogućnost pretrage njihovih aktivnosti.

Reakcije na novu funkciju bile su burne, a među kritičarima se našao i izvršni direktor Tesle i vlasnik X, Ilon Mask.

Informer

 

Pored brojnih korisnika i britanski regulator za zaštitu podataka, Information Commissioner's Office (ICO) je izrazio interesovanje za funkciju Recall. 

On je izjavio da kompanije moraju strogo da procene i ublaže rizike po prava i slobode ljudi pre lansiranja novih proizvoda, naročito onih koji mogu biti invazivni.

Majkrosoft je naglasio da se snimci ekrana kreirani funkcijom Recall čuvaju lokalno na računarima korisnika, enkriptovani su i dostupni samo osobi koja je prijavljena na računaru. Korisnici mogu da filtriraju aplikacije i sajtove koji ne žele da budu skenirani, pauziraju prikupljanje snimaka ekrana ili da obrišu sve snimke ili deo snimaka sa svog uređaja.

Kompanija Majkrosoft je u blog postu naglasila važnost privatnosti, navodeći da ni AI koja radi na uređaju ne može da pristupi privatnom sadržaju korisnika.

IT administratori mogu da koriste Majkrosoft Intune za onemogućavanje funkcije Recall da čuva snimke ekrana, a nove politike će omogućiti centralno filtriranje specifičnih aplikacija i sajtova.

Ova kontroverza ukazuje na sve veći pritisak na tehnološke kompanije da balansiraju inovacije sa zaštitom privatnosti korisnika, dok regulatori postaju sve pažljiviji prema novim tehnologijama koje mogu zadirati u lične podatke.