Autor: Informer.rs

24.08.2024.

18:00

Foto: Shutterstock/logo

Magazin

Ovako je izgledao Isus! Veštačka inteligencija je konačno uspela da rekonstruiše njegov lik

Britanski Dejli ekspres odlučio je da iskoristi modernu tehnologiju, tačnije veštačku inteligenciju, za analizu zagonetne relikvije, u nadi da će otkriti “pravo lice Hrista”.

Pomoću sofisticiranog AI generatora "Midjourney" i reinterpretacije hrišćanske relikvije dobili su simulaciju lica iza Torinskog pokrova.

Veštačka inteligencija prikazuje Hrista sa dugom kosom i bradom, slično klasičnim prikazima. Deluje da ima posekotine i ogrebotine na licu i telu, koje bi odgovarale ranama od raspeća koje se pominju u Bibliji.

Torinski pokrov (ili Sveti pokrov), koji je poslužio za rekonstrukciju Hristovog lika,  je jedna od najpoznatijih hrišćanskih relikvija, a predstavlja komad tkanine na kojoj se mogu prepoznati obrisi muškog tela.

Prvi put je predstavljena javnosti 1354. godine kao tkanina u koju je bilo umotano unakaženo Hristovo telo nakon raspeća. Od tada ne prestaje da zaokuplja pažnju istoričara, crkvenih poglavara, skeptika i vernika.

Informer

Biblija kaže da je Josif iz Arimateje umotao Hristovo telo u platneni pokrov i stavio ga u grobnicu, a ostalo je zapisano da ga je vitez Žofroa de Šarni poklonio crkvi u Lireju u Francuskoj, proglasivši ga Svetim pokrovom.

Obrisi muškarca sa bradom i ranama po telu mogu se pre uočiti na crno-belom negativu, nego u prirodnoj boji platna (sepija). Prve fotografije relikvije napravio je Sekundo Pija 1898. godine.

Poreklo pokrova je predmet intenzivne debate među naučnicima, teolozima, istoričarima i istraživačima.

Informer

Torinski pokrov

U prošlosti je bilo više pokušaja naučnika i umetnika da repliciraju sliku pokrova, ali nijedan nije u potpunosti prikazao jedinstvene karakteristike, prenosi Daily Express.