Autor: Informer.rs

04.09.2024.

15:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Više megapiksela ne znači da je kamera bolja! Proverite ovih 6 ključnih faktora!

Uz ekran, procesor i memoriju, kvalitet kamere je jedan od ključnih faktora pri odabiru novog pametnog telefona. Ako želite uređaj sa pouzdanom kamerom, obratite pažnju na ovih sedam ključnih karakteristika.

Megapikseli i veličina senzora

Broj megapiksela (MP) ne garantuje nužno bolji kvalitet fotografija. Veći senzori i kvalitetniji objektivi često imaju veću ulogu u postizanju oštrijih slika, naročito pri slabom osvetljenju. Idealno je imati najmanje 12 MP, ali vodite računa i o veličini senzora i kvalitetu objektiva.

Optička stabilizacija slike (OIS)

OIS je neophodan za stabilne fotografije i video snimke, posebno pri slabom osvetljenju ili kada koristite zoom. Bolje je od digitalne stabilizacije slike.

Informer

Više objektiva kamere

Više sočiva omogućava različite stilove fotografije. Najmanje dva objektiva su "široki i ultraširoki" su idealna, a teleobjektiv je poželjan dodatak.

Visoki dinamički raspon (HDR)

HDR funkcija kombinuje slike sa različitim ekspozicijama u jednu, pružajući bolje detalje i boje, posebno u izazovnim svetlosnim uslovima.

Podrška za format RAW

RAW format omogućava veću kontrolu i bolji kvalitet prilikom naknadne obrade slika, što je važno za ozbiljne fotografije.

Mogućnosti zumiranja

Optički zoom je superioran u odnosu na digitalni jer koristi sočiva kamere za povećanje slike bez gubitka kvaliteta. Većina pametnih telefona nudi optički zoom do 5x.

Noćni način rada Za kvalitetne fotografije pri slabom osvetljenju, podrška za noćni način rada je neophodna. Ova funkcija omogućava detaljne i dobro osvetljene slike u mračnim uslovima.