Autor: Informer.rs

10.09.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Gmail uvodi veliku promenu! Vlasnici naloga treba da urade jednu stvar do kraja septembra

Od 30. septembra, aplikacije i uređaji koji koriste starije metode autentifikacije, poput unošenja samo korisničkog imena i lozinke, više neće imati pristup Gmail nalozima.

Gugl zahteva prelazak na OAuth – moderniji i sigurniji metod autentifikacije koji omogućava bezbedno deljenje podataka između aplikacija bez deljenja lozinke.

Informer

Šta Gmail korisnici treba da urade?

Gmail korisnici koji se oslanjaju na starije verzije aplikacija, poput Outlook-a 2016 ili starijih, moraju da pređu na Microsoft 365 ili Outlook za Windows i Mac, jer ove verzije podržavaju potrebnu OAuth autentifikaciju.

Oni koji koriste druge klijente za elektronsku poštu, poput Thunderbird-a ili Apple Mail-a za iOS i macOS, moraju ponovo da konfigurišu svoje naloge kako bi omogućili IMAP sa OAuth autentifikacijom.

Gugl je potvrdio da će korisnici sa ličnim Gmail nalozima imati stalno omogućeno IMAP povezivanje putem OAuth-a, te se za njih neće menjati ništa osim činjenice da neće moći da koriste stare, manje sigurne aplikacije za pristup svom nalogu.

Ako Gmail korisnici ne preduzmu potrebne korake, suočiće se sa greškama prilikom prijavljivanja na svoje naloge, jer njihova korisnička imena i lozinke više neće biti dovoljne za autentifikaciju. Ovo uključuje i popularne aplikacije trećih strana koje ne podržavaju OAuth, čime se značajno smanjuje broj opcija za pristup nalozima.

Informer

Zašto je ovo dobra stvar za korisnike?

Iako ove promene možda izgledaju kao dodatni napor, Gugl zapravo preduzima korake da poveća sigurnost korisničkih naloga.

Uvođenjem OAuth autentifikacije, smanjuje se rizik od krađe identiteta i neovlašćenog pristupa nalozima, jer aplikacije trećih strana više ne dobijaju direktan pristup lozinkama korisnika. Ovo smanjuje prostor za napade hakera i znatno unapređuje celokupnu bezbednost Gmail-a.

Korisnici koji koriste aplikacije poput Microsoft Outlook-a ili Apple Mail-a treba da osiguraju da koriste najnovije verzije koje podržavaju “Sign in with Google” opciju, koja automatski koristi OAuth. Ako to ne učine, izgubiće pristup svojim Gmail nalozima nakon 30. septembra.