Autor: Informer.rs

18.09.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Gugl upozorava! Obrisaće na hiljade Gmail naloga! Bićete bezbedni ako uradite ovo

Krajem 2023. Gugl je najavio da će izbrisati Gmail naloge koji nisu korišćeni duže od dve godine.

Objasnili su da su ove mere neophodne da bi se korisnici zaštitili od bezbednosnih pretnji poput neželjene pošte, krađe identiteta i hakovanja naloga.

Informer

 

Upozorenje pre brisanja naloga

Gugl je uradio internu analizu koja je pokazala da je veća verovatnoća da će stari nalozi biti kompromitovani zbog zastarelih ili ponovo korišćenih lozinki i da je deset puta manja verovatnoća da će imati postavljenu dvofaktorsku autentifikaciju.

Gugl sada šalje mejlove sa upozorenjem korisnicima pre brisanja naloga i objašnjava da korisnici treba da provere svoje stare naloge i da vide da li su dobili upozorenje.

Informer

Kako zadržati stari nalog?


Ako želite da zadržite svoj nalog, postoje tri jednostavna koraka koje možete preduzeti da biste ga održali aktivnim.

Prvi je da pročitate poštu ili da pošaljete mejl na svoj nalog tako da Gmail pokaže da ste još uvek tu i da ga koristite.

Drugi je deljenje fotografije ili gledanje Jutjub videa dok ste prijavljeni na Gugl nalog koji želite da zadržite, a treći je korišćenje Gugl diska ili Gugl pretrage dok ste prijavljeni na nalog.

Izvođenje bilo kog od ova tri koraka najmanje jednom godišnje trebalo bi da osigura da vaš nalog bude bezbedan od brisanja.