Autor: Informer.rs

01.10.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Od danas Gmail ima nova pravila za lozinke! Ove 3 stvari odmah proverite

Gugl je uveo nova pravila za lozinke koja će totalno promeniti način na koji korisnici pristupaju svojim nalazima. Ovo naročito važi za alate iz "Google Workspace" paketa i ova promena dolazi kao deo Guglove strategije unapređenja bezbednosti. 

Sledi eliminacija aplikacija koje ne koriste napredne metode autentifikacije.

Jedna od ključnih promena odnosi se na ukidanje podrške za aplikacije koje koriste starije i manje sigurne metode za pristup Gmail podacima. Aplikacije koje koriste samo korisničko ime i lozinku više neće imati pristup Gmail nalozima, a Google Sync više neće biti podržan. Umesto toga, sve aplikacije koje žele pristup Gmail nalozima moraće da koriste OAuth, napredniji i sigurniji metod autentifikacije.

Informer

 

Svi Google Workspace korisnici sada će morati da se prijavljuju putem sigurnijeg pristupa aplikacijama koje žele pristupiti Gmail podacima. Ta metodologija pristupa je OAuth. Nova pravila za lozinke aplikacija za pristup Gmail-u odnose se na sve Google Workspace naloge, a CalDAV, CardDAV, IMAP, POP i Google Sync više neće podržavati prijavljivanje pomoću lozinke.

Koji korisnici Gmail-a su pogođeni novim rokom za lozinku aplikacije?

Nova pravila bezbednosti koja se odnose na pristup Gmail podacima iz manje sigurnih aplikacija primenjuju se na sve korisnike koji koriste Google Workspace paket alata. Zapravo, podešavanje manje sigurnih aplikacija već je uklonjeno iz Google Workspace administratorske konzole kako bi tranzicija bila lakša onemogućavanjem dodavanja novih naloga putem ove metode.

Informer

 

Vlasnici ličnih Gmail naloga nisu pogođeni, mada više neće moći da menjaju Internet Mail Access Protocol, poznatiji kao IMAP, iz podešavanja Gmail naloga jer je Google izjavio: “IMAP pristup je uvek omogućen putem OAuth-a i vaše trenutne veze neće biti pogođene.”

Što se tiče korisnika, a ne administratora, Google Workspace Gmail naloga, postoji niz koraka koje Google preporučuje da preduzmu kako bi izbegli grešku sa porukom "korisničko ime i lozinka su netačni", piše Forbes.