03.08.2020.

22:54

Foto:

Magazin

NEMATE DOBAR SAN? Pogledajte oko sebe, evo koje stvari vam NAJČEŠĆE OMETAJU DREMKU!

Dobar, kvalitetan san neophodan je za zdravlje, a mnogi među nama ipak se često žale da ne spavaju dobro. Uzrok se najčešće krije u stvarima koje je vrlo lako promeniti.

Britanski stručnjaci izdvojili su nekoliko krivaca koji sabotiraju dobar san.

Dok su neki od njih, poput svetlosti, gledanja u telefon, televizor ili tablet već poznate nered u sobi se neočekivano našao na ovoj listi.

DA LI STE ZNALI? U Japanu muž i žena ne spavaju zajedno, evo zašto

Svetla

Plava svetla sa uređaja nisu prijatelj dobrog sna, ali ona nisu jedini način pomoću kojih vam svetlo u spavaćoj sobi može uništiti san. Jarko svetlo koje upalite pre spavanja može vas držati budnim čak i nakon što ga ugasite, zato stručnjaci preporučuju da pre spavanja prigušite svetla . Ako u vašu sobu dopire spoljašnja svetlost, bilo da se radi o uličnim svetiljkama ili prirodnoj svetlosti, nabavite tamnije zavese.

Tehnologija

Svi znamo da gledanje u mobilni pre odlaska na spavanje nije dobro, međutim i druga tehnologija koju možda imate u spavaćoj sobi takođe ima negativan uticaj na san. Iako vam se gledanje TV sadržaja pre spavanja čini kao dobra ideja, on isto emituje plavo svetlo kao i mobilni telefon. Ako ste među onima koji imaju televizor u sobi, vreme je da razmislite o toj odluci jer su istraživanja pokazala da postoji veza između gledanja televizije i loše kvalitete sna.

MAČIJA VERZIJA "SAM U KUĆI" Evo šta vaše umiljate mačke rade kad vi NISTE KUĆI! HIT! (VIDEO)

Nered

Spavaće sobe nisu samo mesta za spavanje. One su i mesto u kojem se oblačimo, radimo i provodimo slobodno vrijeme, zbog čega postoji rizik da postanu jedne od najneurednijih soba u našem domu, a nered je jedan od faktora koji ometa zdrav noćni san. To je zato što će nered u sobi postati nešto što će vam biti na umu kao jedna vrsta opterećenja, bili vi toga svjesni ili ne. Vaš će mozak tumačiti nered kao zadatak koji treba rešiti, a zbog te anksioznosti  ćete teže zaspati i teže se buditi. 


Boja zida

Može li vas boja zida zaista držati budnima noću? Istraživanja su pokazala da oni koji u spavaćim sobama imaju sive, smeđe, crvene ili ljubičaste zidove  spavaju manje od sedam sati tokom noći. Savet stručnjaka je da za bolji san pokušate obojiti svoju spavaću sobu u plavu ili zelenu boju.