14.09.2020.

19:16

Foto:

Magazin

Da li znate da u Srbiji postoje PRAŠUME? Ovo su ČAROBNA mesta na koja ljudska noga nije kročila (VIDEO)

Srbija je zemlja bogata florom i faunom. A da li ste znali da u našoj zemlji postoje prašume?

Prašuma, a nekada se naziva i "stara šuma" je šuma u kojoj čovek nije imao uticaja na vegetaciju. Ove šume, drugim rečima kazano, su delovi zemljišta u kojima je priroda kreirala vegetaciju. Tako, ako bismo se pozabavili podelom, uglavnom razlikujemo prašume umerenih krajeva i tropske prašume.

MISTERIOZNO! Pronašao stvorenja koja vrede kao SUVO ZLATO, a onda je NESTAO - Svi sumnjaju da je PRODAO ono što je našao!

U Srbiji jedna od najpoznatijih, mada ni za nju ne zna mnogo ljudi, postoji Vinatovačka prašuma. Ova prašuma naazi se na teritoriji opštine Despotovac. Takođe, postoje podaci da u ovoj prašumi više od 350 godina nije posečeno ni jedno drvo. Ovo je, u vreme kada čovek i ne mari za prirodu, koliko bi trebalo i koliko mora, odlična vest. Ukoliko drvo i padne, palo je jer se osušilo ili je staro, dakle prirodnim putem.

Još jedna prašuma koja krije pravo bogatstvo je i prašuma koja se nalazi u blizini Majdanpeka i zove se Felješana. Felješana je jedan od najstarijih rezervata prirode u Srbiji jer je tu očuvana šuma mezijske bukve stara više od tri veka.

Treća, ali ne i manje bitna je prašuma na planini Boranja iznad Krupnja, koja je takođe  bukova prašuma. Poznatija je pod imenom Danilova kosa. I ona  je pod najstrožom zaštitom države. Od 1956. godine zabranjena je seča ove šume, i osim istraživačko-naučnih delatnosti, nikakve izmene ne smeju da se vrše u ovoj prašumi od 6,73 hektara. 

Čuvajmo naše nacionalno blago koje imamo. Priroda treba da nam bude najjači saveznik. I kao što je mudri indijanski poglavica rekao: "Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo nasledili od svojih dedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih potomaka."

A možda je dobro da se podsetimo reči našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle, koji je rekao da nema stvari koja bi bila tako vredna proučavanja kao što je priroda.