09.10.2020.

08:30

Foto:

Magazin

UČITELJICA priredila IZNENAĐENJE nekadašnjem đaku, SADA PREDAJE NJEGOVIM UNUCIMA, a posle pola VEKA SE DESILO OVO...

Rade Petković (69), zemljoradnik iz sela Bajčince kod Prokuplja, završio je osnovnu školu pre nešto više od pola veka, a tek ove nedelje došla mu je u ruke knjiga koju je zaslužio za uspeh još kao đak drugog razreda!

Za priču nalik onima koje čitamo u rubrikama "verovali ili ne" zaslužna je Jelena Đorđević, učiteljica u seoskoj školi.

Informer

Tragajući za potrebnim predmetima u školskoj arhivi pronašla je knjigu sa posvetom iz 1959. godine na ime Petkovića, a onda je pronašla i njega. Kaže da je Rade zanemeo od uzbuđenja.

- Dok sam tražila stare stvari za izložbu "Obrazovanje i nasleđe" povodom Dana evropske baštine, pronašla sam ovu knjigu. Videla sam da je namenjena Radetu Petkoviću, učeniku drugog razreda za postignut vrlodobar uspeh na kraju godine. Sticajem okolnosti kod mene u drugom razredu se jedna učenica tako preziva, pa sam je pitala da nije možda reč o njenom dedi. Ona ga nije poznavala. Ipak, nisam odustala - priča učiteljica Jelena, koja radi u Bajčincu u školi koja je istureno odeljenje prokupačke Osnovne škole "Milić Rakić Mirko".

Svi u njenom kolektivu su se složili da zaboravljena poklon-knjiga treba da nađe svog vlasnika. Učiteljica je objavila fotografiju posvete iz knjige na svom Fejsbuk profilu, a ubrzo su joj se javili oni koji poznaju članove porodice Petković.

Informer

- Ispostavilo se da sam ranije predavala njegovim unucima, pa sam ih lako našla. Bilo je to veliko iznenađenje za nekadašnjeg đaka - prepričava nam učiteljica Jelena.
Deka Rade nije ni znao zašto su ga zvali u školu, a kad je stigao, prosto je, kaže učiteljica, bio u šoku.

- Za mene je ovo najveća čast. Eto, katedra je na istom mestu, kao i klupe, a ovde iznad bila je Titova slika. Vi ste mi zaista priredili neverovatnu sreću - rekao je učiteljici iznenađeni deda Rade.
Držeći knjigu "Kosta Abrašević, život i rad" autora Mirka Milojkovića, Rade se, prenosi nam učiteljica, začas vratio u svoje detinjstvo
.

- Pričao nam je o svojim đačkim danima, do detalja, a deca su bila oduševljena. Bio je to baš lep čas - ponosna je učiteljica.