12.10.2020.

11:03

Foto:

Magazin

DA LI JE MOGUĆE? Istraživanje pokazalo da su MUŠKARCI nakon intimnih odnosa RELIGIOZNIJI!

Bez bilo kakvog bogohuljenja, ali činjenica je da se mnogi sete svevišnjeg, upravo u momentima kad doživljavaju vrhunac.

Baš ovo, bio je povod naučnicima da istraže postoji li ikakva veza između spiritualnosti i s*ksualnih odnosa, odnosno, da li seks može uticati da naše “jače” polovine budu duhovnije.

Naime, po pisanju Daily Maila, jedno istraživanje sa Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini, pokazalo je da se tokom seksa oslobađa hormon oksitocin, koji ne samo da podstiče zbližavanje i altruizam, već i religioznost.

Informer

Ovaj hormon prirodno se otpušta tokom porodjaja, seksa i dojenja. Uglavnom se daje ženama tokom porođaja u obliku leka, ali, u ovoj studiji, davali su ga muškarcima.

Ispostavilo se da se njihova duhovnost pojačala nakon uzimanja, a to je trajalo oko nedelju dana.

Čini se da je oksitocin izazvao više pozitivnih emocija, poput strahopoštovanja, zahvalnosti, nade, nadahnuća, ljubavi i vedrine. Ali to nije uticalo na sve podjednako – oni sa određenim genom, nazvanim CD38 i koji reguliše njegovo oslobađanje u mozgu, imali su daleko jači odgovor na veru.

Jednom delu muškaraca u ovom istraživanju dali su plasibo tablete, a drugima oksitocin. Oni koji su ga zaista uzeli, rekli su da je duhovnost važan deo njihovog života, s tim da nisu svi prethodno rekli da su vernici. Takođe, izrazili su i veće zajedništvo sa drugima i sklonost ka vezivanju.

Informer

- Žene prirodno proizvode više oksitocina nego muškarci, a u svakom slučaju ovaj hormon zaista utiče na našu percepciju sveta i onoga u što mi verujemo - objasnila je glavna doktorka i istraživač u studiji, Pati Van Kapelen.

Dodala je da je duhovnost složena i da na nju utiču mnogi faktori.

- Međutim, čini se da oksitocin utiče na to kako doživljavamo svet i u šta verujemo. Ipak, njegove efekte na duhovnost žena još treba istražiti - završila je sa izlaganjem doktorka Kapelen.