28.10.2020.

22:00

Foto:

Magazin

NAUČNICI OTKRILI NEVEROVATNU STVAR O SLEPIM MIŠEVIMA! Evo šta rade kada su bolesni!

Novo istraživanje dokazuje da se divlji slepi miševi socijalno distanciraju kada su bolesni, i provode manje vremena u svojoj zajednici.

U divljini, američki istraživači su slepim miševima ubrizgavali endotoksine i beležili njihova kretanja. Otkrili su da su bolesna stvorenja provodila manje vremena sa drugima i bila su socijalno distancirana.

Stručnjaci kažu da je socijalna distanca u slučaju bolesti, verovtano prisutna kod svih vrsta životinja.

Informer

 



- Kada su životinje bolesne, često izbegavaju druge - kažu stručnjaci u svom istraživačkom radu.

Divlji slepi miševi koji su bolesni provode manje vremena u blizini drugih iz svoje zajednice, što usporava brzinu širenja bolesti. Istraživački tim je prethodno video ovo ponašanje u laboratoriji i koristio je terenski eksperiment da bi ga potvrdio u divljini.

U drugom istraživanju u Singapuru tvrde da se slepi miševi ističu kao prenosioci virusa poput koronavirusa, a da se ne razbole toliko kao ljudi. Smatralo se da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje kovid-19, potiče od slepih miševa, iako tačno poreklo kovid-19 još uvek nije zvanično potvrđeno.  Za koronavirus se smatralo i da je možda do čoveka stigao posredstvom pangolina - ljuskavog sisara koji se često zamenjuje sa gmizavcem.