29.12.2020.

07:51

Foto:

Magazin

TURISTI SU GODINAMA ODLAZILI NA RAJSKO LETOVALIŠTE, a nisu imali pojma da su vlasnici ZAPRAVO TAJNI AGENTI! Ovo je NAJLUĐA ŠPIJUNSKA PRIČA!

Arus je bio idilično odmaralište na prelepoj plaži na obali Crvenog mora. Međutim, istovremeno je bio i tajna baza agenata Mosada

Operacija "Crveno more"

Pune četiri godine agenti izraelske službe vodili su jednu od najsmelijih tajnih operacija u 20. veku, a sve sa ciljem spasavanja etiopskih Jevreja koji su bili zarobljeni u Sudanu. 

Tokom dana su vodili prelepi rizort i gostili turiste iz celog sveta. Čak je i sudanska vlast bila srećna jer su dobijali bogate goste iz celog sveta. Niko nije znao da je rizort "Crveno more" bio potpuno lažno preduzeće. 

Sudan je kao država arapskog sveta u to vreme bila veliki neprijatelj Izreala. Agenti Mosada koristli su odmaralište kao paravan kako bi noću evakuisali nekoliko hiljada Jevreja zarobljenih u izbegličkim kampovima Sudana. 

Etiopski Jevreji

Etiopski Jevreji pripadaju zajedici Beta Izrael koja je priznata kao jedna od 10 izgubljenih plemena. U Sudanu, kao muslimaskoj zemlji, morali su da kriju veru kako ne bi pali u ruke tajne policije. Napravljen je plan evakuisanja preko Crvenog mora, a Arus se nametnuo kao idealno rešenje.

Evakuacija

Jedan od agenata je uz pomoć nekoliko etiopskih Jevreja noću izlazio i putovao nekoliko stotina kilometara do prvog kampa gde je evakuisao grupe od 10-15 ljudi. Usledila bi vožnja nazad, uz izbegavanje sudanske policije i skrivanje u pustinji. Oko dan i po kasnije stigli bi u rizort, a na obali bi čekao izrealski brod koji je prevozio izbeglice u Izrael.

Nakon dve i po godine su odustali od transporta morem. Pronašli su mesto u pustinjskoj nedođiji na koje je sletao avion izraelske vojske. 

Operacija je trajala 5 godina, a do kraja 1980-ih ukupno je evakuisano više od 18.000 etiopskih Jevreja.  

Po ovoj neverovatnoj akciji snimljen je i film Red sea diving resort