01.05.2021.

14:28

Foto:

Magazin

NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA! Skenirali mumiju staru 2.000 godina, a onda je USLEDIO ŠOK! Nisu mogli da veruju šta su pronašli u NJENOM STOMAKU!/FOTO/

- Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primetili da se u stomaku mumije nalazilo malo stopalo! - rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropolog i arheolog sa Univerziteta u Varšavi.

Dalja analiza pokazala je celi fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije veruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 nedelja.

- Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tokom mumificiranja - rekao je Vojcieč Ejsmond sa Poljske akademije nauka, jedan od učesnika projekta.

- Ova mumija je zaista jedinstvena. Nismo mogli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je "naša" mumija jedina na svetu za koju je utvrđeno da je s fetusom - rekao je.

Ozarek-Szilke nagađa da je možda po sredi pokušaj kamufliranja trudnoće ili je to možda imalo neko značenje povezano s verovanjima i ponovnim rođenjem u drugom svetu.

Na osnovi analize hijeroglifa na sarkofagu, za mumiju se prvo mislilo da je sveštenik koji je živeo između prvog veka pre nove ere i prvog veka nove ere.

Naučnici sada veruju da bi mogla da bude i starija i istražuju moguće uzroke smrti.

Mumija nije otvarana, ali jedan snimak skenerom je pokazao je da je žena imala dugu kovrdžavu kosu do ramena.

- Ovo je prvi poznati slučaj balzamovanog tela trudnice. Otvaraju se nove mogućnosti za istraživanje trudnoće u drevna vremena i praksi povezanih s majčinstvom - navodi se.

Mumija je u Poljsku doneta u 19. veku i postala je deo zbirke antikviteta na Univerzitetu u Varšavi.

Čuva se u Nacionalnom muzeju od 1917. godine.