09.06.2021.

08:36

Foto: twitter @BornsToSaveLife

Magazin

DA LI STE IKADA PRIMETILI MALENU CRVENU RUPICU NA KAPKU? Svi je imamo, A EVO ČEMU SLUŽI - ŠOKIRAĆETE SE!

Sigurno ste se nekad zapitali odakle teku suze. Međutim, malo ko je primetio malenu rupicu na kapku, koja zapravo služi za sakupljanje i taloženje suza u nosnom kanalu.

Suze su bistra, slankasta tečnost (po sastavu slična krvnoj plazmi) koju proizvodi suzni aparat oka u toku fiziološkog procesa „podmazivanja“ i održavanja vlage u rožnjači i vežnjači, plača ili bolesti oka.

Lučenje suza je pod uticajem autonomnog nervnog sistema. Snažne emocije, kao što su tuga, smeh, radost, pa i zevanje, može dovesti do pojačanog lučenja suza ili pojave plača.

Suze se sastoje od 99% vode i oko 1% ostalih organskih i neorganskih materija; 0,5% belančevina, plazme, natrijum bikarbonata, magnezijuma, kuhinjske soli i odbrambenog-baktericidnog enzima lizozima. 

Suze koje su proizvele suzne žlezde dospevaju u spoljašnjeg ugao oka u prostor između očnih jabučica i unutrašnje strane očnih kapaka, da bi se tokom treptanja kapcima širile po prednjoj površini rožnjaža i vežnjače. Višak suza se preko suznih kanala uklanja iz oka u nosnu šupljinu. Zatoto se u toku jačeg plača može javiti curenje suza iz nosa, u spoljnu sredinu ili ždrelo!

Informer

Suze se formiraju u spoljnjem uglu oka, odakle u vidu potočića teku prema unutrašnjem uglu oka i stvaraju suzni potočić. Deo suza se troši na vlaženje rožnjače, deo isparava, a deo suza se preko kapaka se sliva preko lica kao i u nosnu šupljinu. U unutrašnjem očnom uglu nalazi se suzno jezerce  koje grade rubovi kapaka s jedne i polumesečasti nabor sa druge strane. Odatle preko odvodnih suznih kanalića suze odlaze u nosnu šupljinu.