21.07.2021.

10:02

Foto: Shutterstock

Magazin

DOBRO JOJ POGLEDAJTE "STOMAK", TU SE KRIJE NAJVAŽNIJI ZNAK! 3 koraka koja će vam pomoći da izaberete pravu lubenicu

Tri koraka mogu nam pomoći u biranju lubenice koja bi trebalo biti najslađa


1. POGLEDAJTE JOJ “STOMAK”

Nekad su trgovci bili spremni da iseku “piramidicu” iz lubenice kako bi se kupac uverio u njenu slatkoću, ali to se danas više ne radi. Najbolji indikator zrelosti stoga može biti žuto polje na delu kore lubenice, odnosno mesto na kojem je lubenica ležala na zemlji. Ako je lubenica zrela, žuto polje biće veće i kremaste boje, gotovo poput maslaca. Što je “stomak” veći, a njegova boja kremastija, to je sigurnije da je lubenica duže sazrevala. Ako je to polje maleno, a boja belkasta, lubenica možda i nije dovoljno zrela.

2. POKUCAJTE, ZVUK TREBA DA BUDE DUBOK

Pokucate li po kori lubenice, dubok zvuk ukazaće na njenu punu zrelost. Šuplji ili ravniji zvuk znak je da je lubenica možda i prezrela i da je počela da se kvari.

3. TREBA DA BUDE TEŠKA

Informer

Lubenica je jedna od omiljenih letnjih poslastica

Najbolje lubenice imaće tamniju, prigušeniju boje kore i biće teške za svoju veličinu. Sjajna kora znak je nezrelosti lubenice.


NEKOLIKO KORISNIH ČINJENICA O LUBENICI

1. Istina je da savršeno gasi žeđ i osvežava, sadrži čak 92 odsto vode i malo kalorija, odličan je diuretik, pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Ali, ne preporučuje se dijabetičarima jer povećava nivo šećera u krvi.

2. Idealna je za one koji zaboravljaju da piju dovoljno vode. Tako će barem delimično nadoknaditi taj minus.

3. Kad kupite lubenicu, glavna vam je briga naći za nju mesto u frižideru? Nemojte to više raditi - lubenica najbolje zadržava ukus na sobnoj temperaturi, a tako zadržava i najviše korisnih materija. Ako ne možete da odolite ohlađenoj lubenici, onda imajte na umu da isečena lubenica u frižideru sme da stoji najduže dva dana.