12.08.2021.

11:55

Foto:

Magazin

ZAŠTO SE KAŽE MEDENI MESEC? Poreklo naziva seže daleko u prošlost!

Prvi mesec bračnog života obićno se naziva medeni mesec. Dok je mesec prolazio kroz svoje četiri faze, odnosno mesečeve mene, novopečeni mladenci bi uživali u međusobnoj ljubavi i piću dobijenom od meda.

Prema legendi, pojam “medeni mesec” je upravo tako dobio nastao. Još se u Vavilonu verovalo da med stimuliše plodnost, pa su tokom tih mesec dana mladenci pili medovinu i jeli kolače od meda.

Tevtonci su se venčavali isključivo u doba punog meseca. Nakon obreda mlada i mladoženja su se povlačili i napuštali porodicu i prijatelje do sledećeg punog meseca. Tako je nastao običaj bračnog putovanja.

Informer

Venčanje

U srednjem veku med (engl. honey) je predstavljao život bez gorčine i slatkoću braka. Govorilo se da je brak najslađi onoliko koliko traje pun mesec i da sve što je lepo kratko traje i da stoga treba znati uživati.

Zato se, tokom prvog meseca braka ispijala medovina jer je med simbolizovao plodnost i sreću, a upravo to su mladenci želeli jedno drugome.

Prema nekima izraz “medeni mesec” potiče iz romana Zadig ili Sudbina, koji je napisao čuveni francuski filozof i književnik Volter. U tom romanu, objavljenom 1747., u trećoj glavi, on piše: “Zadig je iskusio da je prvi mesec braka, kao što je opisao u knjizi Zend, medeni mesec, a drugi je – pelinov mesec.”

Volter se ovde, u stvari, oslonio na staro istočnjačko iskustvo, slikovito izraženo i u narodnom stvaralaštvu odgovarajućom izrekom, da su prvi dani u braku ispunjeni srećom i zadovoljstvom (što simbolizuje med), a kasnije životnim problemima i nevoljama (pelin).