28.09.2021.

08:42

Foto: Shutterstock

Magazin

RASTU I BEZ KAPI VODE! Top pet sobnih biljaka za početnike u cvećarstvu

Ovo je važan savet koji ćete dobiti od svakog cvećara ako ga pitate da vam pomogne u izboru poklona. Za početnike u baštovanstvu je najvažnije da vide plod svog truda, pa će ih svaki novi listić i latica podstaći da zavole cveće.

Ovo je pet sobnih biljaka koje uspevaju i najlenjima. One napreduju čak i ako ih nedeljama ne pomere s mesta ili zaborave da im uliju kap vode.

Filadendron ne voli previše svetlosti, a treba da se zaliva tek kada se zemlja potpuno osuši. Savršen je za ćoškove do kojih sunce ne dopire direktno.

Informer

Biljke koje uspevaju i bez vode

Crvena aglaonema se lako neguje i daje boju bez dodatnog održavanja. Ne treba joj mnogo svetlosti, a opuštenim listovima daje znak da je žedna. Ako su uslovi potaman, može i da procveta.

Zamija je najizdržljivija sobna ukrasna biljka s debelim voštanim listovima. Uz više svetla brzo proizvodi nove listove, ali mogu da žive i bez zračka sunca.

Srebrna loza ima srebrne mrlje na lišću po kojima je i dobila ime. Neće biti štete ako je baš pored prozora, ali joj je češće potrebna voda. Nedostatak vlage prepoznaje se po uvijenom lišću.
Rajska ptica je još jedan idealan odabir za početnike. Njeno masivno lišće i visina čine je izvrsnom biljkom za visoke plafone i prostrane prostorije.