16.10.2021.

08:55

Foto: Shutterstock

Magazin

MUŠKARCI PADAJU ZA 90 SEKUNDI! Evo kako se ZALJUBLJUJEMO

- Ljubav na prvi pogled nije potpuno izmišljena pojava jer postoje dokazi da čovek zaista može da oseti jaku emociju prilikom prvog susreta sa drugom osobom. Čak 41 odsto muškaraca i 29 odsto žena u istraživanju se izjasnilo da su je lično doživeli - piše "Sajkolodži tudej".

Studije su pokazale da se muškarci češće zaljubljuju na prvi pogled, a "magičan pogled" kod njih traje od 90 sekundi do četiri minuta.

- Osećanje ljubavi prolazi kroz određene elektronske i hemijske puteve u mozgu, koji se veoma brzo aktiviraju. Budući da se muškarci primarno vode vizuelnim, dovoljno im je da ih neko privuče fizičkim izgledom, pa su zato češće mete ljubavi na prvi pogled - navode naučnici.

Informer

Ljubav

Prema njihovoj analizi, dopamin je hormon koji izaziva veoma sličnu moždanu reakciju kao kod konzumiranja opijata koji izazivaju zavisnost, a kada se aktivira nekoliko trenutaka nakon upoznavanja druge osobe, ljudi to često klasifikuju kao ljubav na prvi pogled.

Psiholozi imaju teoriju koja se više odnosi na žene kojima za osećaj zaljubljenosti treba više vremena.

- Njima su pre fizičkog izgleda značajnije kako neko razmišlja, dodir, uočavaju njegove pokrete, boju glasa i miris. Zato se može reći da je većini žena potrebno nekoliko pogleda da bi shvatile da su zaljubljene - kaže ekspert za veze Ejmi Hartstajn.