29.10.2021.

20:38

Foto:

Magazin

PROCVETAO CVET LEŠ! Raste po nekoliko metara, a neobičan naziv ima zbog OVE OSOBINE!

Ovo je tek treći put da je vrsta Amorphophallus titanum procvetala u Evropi, a prvi put od 1997. godine, navodi se u saopštenju botaničke bašte Univerziteta u Lajdenu.

Retka biljka Amorphophallus titanum ili titan arum, poznat i pod nadimkom "cvet leš" spava u biljke s najvećim cvetom na svetu. Međutim, cvet koji raste i po nekoliko metra ne pričinjava baš veliko zadovoljstvo botaničarima koji o njemu brinu jer je ova retka biljka najpoznatija po svom neprijatnom mirisu.

Njen miris podseća na miris trulog mesa. Ali taj, za ljude neprijatan miris, ima svoju veoma važnu ulogu. Svrha mu je privlačenje oprašivača, naročitu pčela, muva i buba balegara. Ove insekte privlači miris jer je trulo meso savršeno mesto za polaganje jaja. To je trik koji omogućava titan arumu da preživi. Kada insekti slete, prekrije ih cvetni polen, a nakon polaganja jaja odleću i šire polen šumom.

U botaničkoj bašti u Holandiji cvet leš je uzgajao volonter Rudmer Postma, navodi se u saopštenju za javnost.

Osoblje botaničke bašte je prvi put primetilo cvetni pupoljak sredinom septembra, a za nešto više od mesec dana, pupoljak je postao oko pola metra visok, sa uskom stabljikom do 2 metra.

Cvet inače raste duboko u šumama Indonezije.