03.11.2021.

12:40

Foto: Pexels

Magazin

OVAJ POLARNI MEDVED OBOŽAVA LJUDE! Ljudi gledaju i ne veruju kakva je MAZA!

Na ostrvu Boljševik na Arktiku, mladunče polarnog medveda ostalo je bez roditelja. Meče je identifikovala grupa rudara koji su shvatili da je ono izgubilo majku i da će uginuti ako ne reaguju.

U februaru se pojavila se prva priča o mladunčetu polarnog medveda u rudniku. Očigledno, medveda je verovatno namamio miris hrane. Rudari su odlučili da ga nahrane. Nekoliko meseci kasnije, mladunče medveda se toliko zbližilo sa mjima da su čak pokušali da se igraju sa njime.

Potom se pojavio video u kojem se ovo slatko mladunče penje uz merdevine i pokušava da istraži okolinu. Konačno, medved silazi sa merdevina i ide do njih. Meče juri i skače do jednog od rudara da ga zagrli. Čovek nežno mazi medveda kao velikog psa. Medved deluje potpuno mirno i čak mu je drago što je sa ljudima.

Informer

Polarni medvedi se smatraju ugroženom vrstom


Jedan od rudara je rekao:

- Znali smo samo da je majka mladunčeta mrtva i da ga je privukao miris hrane, pre nekoliko meseci. Rudari u toj smeni su mu spasili život, ali to nije bilo dovoljno da preživi. Nahranili su ga i pripitomili. -

Međutim, meče je već bilo pripitomljeno i nije moglo da preživi u divljini. Ostalo je potpuno samo u blizini rudnika. Srećom, medvedić je bio dovoljno sit i mogao je da preživi. 

Glavni razlog zašto je medved doveden u zoološki vrt i nije pušten u divljinu je taj što nikada nije naučio da lovi. Prema Svetskom fondu za divlje životinje, polarni medvedi provode otprilike polovinu svog života u lovu.

Polarni medvedi se prvenstveno hrane fokama, iako tragaju za leševima, a kada ih lociraju, zadovoljiće se biljkama i pticama.

Na udaljenosti do jednog kilometra, polarni medvedi mogu namirisati svoj plen.

Ove životinje se smatraju ugroženom vrstom. Zabranjeno je hraniti ove životinje dok se pripitome zato što će tako izgubiti sposobnost preživljavanja u divljini. Međutim, ovi rudari nisu bili u nevolji jer su ovom medvedu spasili život.